Twitterezőket vettek őrizetbe Törökországban

2013.06.05. 10:11

Twitterezőket vettek őrizetbe a török hatóságok arra hivatkozva, hogy "megtévesztő" információkat tettek közzé a napok óta tartó, kormányellenes tüntetésektől. A közösségi média szerepe valóban nagyon jelentős a törökországi tüntetések szervezésében.

A törökországi Izmirben őrizetbe vettek legkevesebb 25 embert, amiért a hatóságok szerint a Twitteren "megtévesztő" üzeneteket terjesztettek a napok óta tartó kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban - jelentette szerdán az Anadolu állami hírügynökség.

A jelentés szerint tucatnyi további gyanúsítottat még keresnek a hatóságok a nyugat-törökországi nagyvárosban. Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) egyik helyi képviselője, Ali Engin szerint az érintettek ellen "tüntetésre buzdításért" indítottak eljárást. Mindazonáltal arra számít, hogy hamarosan szabadlábra helyezik őket.

A Dogan török hírügynökség (DHA) azt írta, hogy az elmúlt öt napban a bloggerek az internetes közösségi oldalakon "felkelésre bujtogatták a népet, és propagandát folytattak". A DHA szerint a rendőrség 38 izmiri címen tartott házkutatást.

A rendőri túlkapások nyomán a Twitter lett a legfőbb információforrás Törökországban. A tiltakozók szerint a török média, amely nagyobb részt az iszlámbarát konzervatív kormányhoz közeli konglomerátumok kezében van, túl óvatosan tudósít megmozdulásaikról. Ezzel szemben az internetes közösségi oldalakon futótűzszerűen terjedtek a tüntetésre való felhívások, és az emberek hangot adtak felháborodásuknak a rendőri brutalitás miatt.

A miniszterelnök "fenyegetésnek" nevezte a Twittert, amikor a közösségi médiának a kormányellenes tüntetések szervezésében játszott szerepéről kérdezték. A tüntetők egyébként valóban igen aktívak a közösségi oldalakon, Twitteren és Facebookon a hatóságok által követhetetlen gyorsasággal tudnak egymással - sokszor létfontosságú - információkat megosztani, a YouTube és a Flickr segítségével pedig képekben és videőkban is tájékoztatni tudják a világot a törökországi történésekről.

A megmozdulások támogatói is aktívak a Twitteren, több tízezren osztották meg például az isztambuli Galatasasaray-ban játszó focista, Wesley Sneijder felkelőket támogató bejegyzését. - írja a BBC.