Betilthatják a szélsőjobboldali csoportokat Franciaországban

Vágólapra másolva!
A szélsőjobboldali csoportokat "valószínűleg" feloszlatják, miután bőrfejűek halálosan bántalmaztak egy antifasiszta fiatalt - mondta Manuel Valls francia belügyminiszter pénteken.
Vágólapra másolva!

"Egy kis idő, sok határozottság, a megfelelő megoldás és az eljárások tiszteletben tartása" kell ahhoz, hogy fel lehessen oszlatni a szélsőjobboldali csoportokat - jelentette ki Manuel Valls francia belügyminiszter. Szerinte a köztársaságnak "könyörtelennek" kell lennie, és "harcolnia kell azon undorító eszmék ellen, amelyek történelmünk legsötétebb óráit idézik".

A 19 éves Clément Mérichet politológushallgató, egy antifasiszta diákszervezet tagja a héten Párizsban társaival együtt szóváltásba keveredett a radikális szélsőjobboldali szervezethez, a Fiatal Nacionalista Forradalmi Csoporthoz (Jeune Nationaliste Révolutionnaire - JNR) tartozó bőrfejűekkel, akik közül az egyik bokszerrel megütötte. Mérichet a helyszínen elvesztette az eszméletét, és soha többet nem tért magához. Csütörtök délután halt meg egy párizsi kórházban.

Csütörtök este mintegy 15 ezren vettek részt a fiatalember emlékére országszerte rendezett tüntetéseken. A rendőrség összesen nyolc, a szélsőjobboldalhoz köthető személyt vett őrizetbe a tragédia miatt, köztük a feltételezett elkövetőt, egy 20 éves férfit.

A belügyminiszter azt mondta a szélsőjobboldali veszélyről, hogy "néhány száz egyénről" van szó, akik viszont "nagyon erőszakosak, rasszisták, antiszemiták és idegengyűlölők", valamint "vitatják a köztársaság tekintélyét, sőt meg is akarják dönteni a köztársaságot."

A pénteki lapok szerkesztőségi írásai a tragédiát párhuzamba állították az azonos neműek házasságának törvényesítése elleni tömegtüntetéseken az elmúlt hetekben elszaporodott incidensekkel. A törvénytervezet ellen - amelyet a múlt hónapban fogadott el a parlament - hónapokon át tartottak a jobboldali ellenzék és a katolikus egyház által támogatott tömegtüntetések, amelyek fokozatosan radikalizálódtak, és a megmozdulások végén szélsőjobboldali randalírozók rendszeresen összecsaptak a rendőrséggel.

Az ellenzéki jobboldal egyébként azt kérte, hogy az erőszakot alkalmazó szélsőjobboldali csoportok mellett a szélsőbaloldali mozgalmakat is oszlassa fel a belügyminisztérium. Manuel Valls ezt visszautasította. "Ez nem alkalmas pillanat a csúsztatásokra. A szélsőjobboldali csoportok azok, amelyek hónapok óta gyűlölködnek. Nem szabad összekeverni ezt a beszédmódot azokkal az emberekkel, akik ilyen vagy olyan módon felveszik a harcot a fasizmus ellen" - fogalmazott a katalán származású belügyminiszter. Hozzátette: "Spanyol családból jövök. Én pontosan tudom, hogy milyen volt a fasizmus Spanyolországban."