Csak a merénylővel végzett a végbélbomba

Vágólapra másolva!
Hat hónappal a támadás után derült ki, hogy milyen módszerrel próbáltak a tálibok végezni az afgán kémfőnökkel tavaly decemberben. Az afgán hatóságok a napokban jelentették be, hogy az alaposan átvizsgált merénylő a végbelében robbantotta fel a kémfőnököt súlyosan megsebesítő pokolgépet.
Vágólapra másolva!

A végbelébe rejtett bombával próbált meg végezni az afgán kémfőnökkel egy öngyilkos merénylő - derült ki hónapokkal az eset után. Aszadullah Khalid, az afganisztáni titkosszolgálat feje tavaly december 6-án szenvedett súlyos sebesüléseket a hasán és a kezein, amikor egy titkos információkat ígérő férfival találkozott, de az állítólagos informátor felrobbantotta magát - írja a New York Times amerikai lap.

Az eredetileg a pakisztáni határon jelentkező férfi előzőleg közölte, hogy csakis személyesen a kémfőnöknek adhatja át az infókat. Az afgán titkosszolgálat nem bízta a véletlenre, és a ruháit is levettette az állítólagos informátorral a találkozó előtt. Végül beengedték a kémfőnökhöz, de a férfi felrobbantotta magát.

A merénylet körülményeit most, fél évvel utána tette közzé az afgán nemzeti biztonsági szolgálat egyik szóvivője. Rajta kívül más afgán titkosszolgálati vezetők is elismerték, hogy a merénylő a végbelébe rejtette a pokolgépet. Az afgán hatóságok korábban azt állították, hogy a férfi az alsóneműjében vitte be a bombát.

Ezenkívül egy alkalom volt még, amikor hasonló bombát használtak. 2009-ben egy szaúdi herceget próbáltak megölni, sikertelenül. A bombát akkor az al-Kaida jemeni szervezetének hírhedt bombagyárosa, Hasszán al-Aszíri készítette. Akkor a merénylőnek teljesen összeroncsolódott az alteste.

A New York Timesnak egy testüregi bombákkal foglakozó kutató azt mondta, ezeknek a pokolgépeknek megvannak a korlátaik. Egyrészt kis tölteteket lehet így elrejteni, másrészt nincs srapnel-hatás, illetve a test felfogja a robbanás erejének nagy részét. Az afgán kémfőnök sebesülései ennek ellenére olyan súlyosak voltak, hogy jelenleg is amerikai kezelésre szorul.