Kígyózó sorok az iráni elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Iránban annyian szavaznak, hogy meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását. A Magyarországon élő irániak is szavaznak.
Vágólapra másolva!

Hosszú sorok kígyóztak Teheránban és Irán más városaiban is a szavazóhelyiségek előtt az elnökválasztás miatt pénteken. A legfrissebb hírek szerint a voksolást három órával meghosszabbították, így a szavazóhelyiségek helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva.

A budapesti iráni nagykövetség arról tájékoztatott, hogy a Magyarországon tartózkodó iráni állampolgárok - köztük több száz diák - az ország minden részéből felutazva szavaztak a nagykövetségen felállított szavazóhelyiségben.

Iránban több mint 50,5 millió választásra jogosultat vártak az urnákhoz az Iráni Iszlám Köztársaság 14. elnökválasztásán. A szavazópolgárok a második mandátumát kitöltő Mahmúd Ahmadinezsád távozó elnök utódát választják meg, Ahmadinezsád az alkotmány értelmében már nem indulhatott a választáson. A jelöltekről és a kampányról szóló választási előzetesünket itt olvashatják.

A szavazás eredményei szombat hajnalban várhatók. Amennyiben egyetlen jelölt sem szerzi meg a voksok legalább 50 százalékát, a legtöbb szavazathoz jutó két jelölt között újabb megmérettetést rendeznek egy hét múlva, június 21-én.

A legutóbbi elnökválasztást 2009-ben rendezték Iránban. A részvétel akkor 85 százalékos volt, ami rekordnak számított a választások történetében.