Máglyákat gyújtottak Isztambulban

Vágólapra másolva!
Zavargások törtek ki szombat éjjel Isztambulban azután, hogy a török rendőrség este kiürítette az isztambuli Taksim teret és a hozzá kapcsolódó Gezi parkot. Több negyedben összesen több ezer ember barikádokat emelt, máglyákat gyújtott - jelentette Reuters.
Vágólapra másolva!

A tüntetők a rendőrség által korábban felállított fémkordonok elemeiből, utcakövekből és reklámtáblákból raktak barikádokat, a szemétből pedig máglyákat.

A közszféra legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a 240 ezer tagot számláló KESK bejelentette, hogy hétfőre országos sztrájkot hirdet. Egy másik szakszervezeti szövetség pedig csatlakozhat hozzá.

Szombat este a rendfenntartók hangszórókon keresztül távozásra szólították fel a parkban és a téren tartózkodó tüntetőket, majd rohamot intéztek ellenük, miközben bőségesen használtak tömegoszlató eszközöket: könnygázt, vízágyúkat és paprikaport szóró permetezőt.

Kotrógépekkel lerombolták a sátrakat és az ideiglenes bódékat, amelyekben a kormányellenes mozgalom tagjai meghúzták magukat az elmúlt napokban. Az isztambuli kormányzóság közlése szerint a rendőrattakban 29-en sebesültek meg, de senki sem súlyosan. A tüntetőket képviselő mozgalom, a Taksim Szolidaritás vasárnap délutánra tömegtüntetést hirdetett.