Máris van jelentkező a cseh miniszterelnöki posztra

Vágólapra másolva!
A cseh miniszterelnök vasárnap éjjel mondott le a vezető politikusokat érintő korrupciós botárny miatt. Egyik minisztere már hétfőn reggel bejelentette, hogy szívesen lenne kormányfő, ha a pártja is így gondolja. Felfüggesztették a katonai hírszerzés főnökét is, aki érintett a botrányban.
Vágólapra másolva!

Martin Kuba, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) első alelnöke, ipari és kereskedelmi miniszter készen áll arra, hogy Petr Necastól átvegye a miniszterelnöki tisztséget, ha erre a pártja és a koalíció felszólítja. "Ha a helyzet úgy alakul, hogy folytatni a munkát csak új miniszterelnökkel lehet, számomra az ODS véleménye lesz a döntő. Ha felszólítanak, késznek kell lennem, és kész is vagyok vállalni a megbízatást" - jelentette ki Kuba hétfőre virradóra újságírók előtt.

Necas vasárnap este jelentette be, hogy kabinetfőnökének, Jana Nagyovának őrizetbe vétele miatt hétfőn lemond miniszterelnöki tisztségéről, és távozik az ODS éléről is.

Petr Necas cseh miniszterelnök és a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke sajtóértekezleten jelenti be Prágában, hogy lemond Forrás: MTI/AP/CTK, Michal Kamaryt

"Az ODS számára az a fontos, hogy az új miniszterelnök a párt soraiból kerüljön ki" - közölte Jirí Pospísil, a párt alelnöke a pártvezetés éjjeli ülése után. "Jelzéseket kaptam a LIDEM mozgalom és a TOP 09 párt részéről, hogy fenn kellene tartani a koalíciót. Ez az érdeke az ODS-nek is" - válaszolta egy kérdésre Kuba.

A politikus azt mondta, hogy olyan jelöltre van szükség, aki a kormánypártok és Milos Zeman államfő számára is elfogadható lesz. Az ODS szűkebb vezetésének éjjeli ülése után nem derült ki, hogy kit jelölne a párt Necas helyére, legalábbis nevek nem hangzottak el.

A cseh ellenzéknek azonban más az elképzelése a kialakult kormányválság megoldásáról. A szociáldemokraták és a kommunisták egybehangzóan a kormány távozását, a képviselőház feloszlatását, és előrehozott parlamenti választás kiírását szeretnék.

Milos Zeman államfő, akinek a jogkörébe tartozik, hogy a kormányfő lemondásának elfogadása után megbízást adjon valakinek az új kormányalakításra, egyelőre nem nyilatkozott.

Ha Necas hétfőn lemond pártelnöki tisztségéről is, az ODS-t első alelnöke fogja vezetni, és ő fog tárgyalásokat folytatni a helyzet megoldásáról is. A cseh sajtó már hosszabb ideje arról ír, hogy Martin Kuba az ODS erős embere, és várhatóan átveszi a párt irányítását. Kuba 2003-tól tagja az ODS-nek, és 2008-tól a párt dél-csehországi szervezetét vezeti. Tavaly ősszel az ODS első alelnökévé választották.

Felfüggesztették a katonai hírszerzés főnökét is

Hétfőn felfüggesztették hivatalából Milan Kovandát, a cseh katonai hírszerzés főnökét, aki érintett a miniszterelnök lemondásához vezető botrányban.

A gyanú szerint Jana Nagyová, Necas kabinetfőnöke megszervezte, hogy a titkosszolgálatok figyeljék a miniszterelnök feleségét, Radka Necasovát. Az akciót azért Nagyová szervezte, mert a kiszivárgott rendőrségi anyagok szerint viszonya van Necasszal, és azt szerette volna elérni, hogy minél gyorsabban váljanak el. Necas azt mondta, hogy nem tudott arról, hogy a feleségét megfigyelték.

Jana Nagyová a katonai hírszerzés volt és mai főnökét Ondrej Páleníket, majd Kovandát kérte meg megfigyelésre. A rendőrség mindkét hírszerzőt őrizetbe vette és vádat emelt ellenük hivatali visszaélés címén. Páleníket szombaton vizsgálati fogságba küldte az ostravai járási bíróság, míg Kovanda szabadlábon védekezhet.

A bíróság szerint Kovanda beismerte, hogy hibázott, és vállalja tettének következményeit. A cseh katonai hírszerzést a következő időszakban Rostislav Pilc tábornok fogja irányítani - közölte a védelmi miniszter.