Az anyatigris taszította porba a cseh kormányfőt

cseh korrupciós ügyek, jana nagyova
Vágólapra másolva!
Túlbuzgó és őt féltékenyen őrző kabinetfőnöke, valamint mohó cseh keresztapák okozták Petr Necas cseh kormányfő bukását. A cseh kormányhivatalokra több, egymáshoz leginkább az érintetteken keresztül kapcsolódó ügy miatt csaptak le a múlt héten a cseh maffiaellenes nyomozók. Szerelmi szál is van.
Vágólapra másolva!

Petr Necas miniszterelnök hétfőn este hat órakor nyújtja be hivatalosan lemondását a Hradzsinban Milos Zeman cseh államfőnek. A kormányfő, noha kormányprogramjának egyik kulcseleme a korrupcióellenes harc volt, korrupciós ügyekbe bukott bele. Az ő személyes érintettsége ugyan korántsem egyértelmű, de a múlt csütörtökön példátlan, gyakorlatilag a cseh kormány ellen indított rendőrségi akcióban pártjának több képviselőjét, magas beosztású állami hivatalnokokat, sőt legközelebbi bizalmasát, kabinetfőnökét is őrizetbe vették. Lemondását - amelyet végül vasárnap jelentett be - napok óta követelte már az ellenzék és koalíciós szövetségesei is.

Necas lemondásával bukik a kormány is, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöksége hétfőn ülésezik, a politikus itt lemond pártelnöki tisztségéről is. Utódjának Martin Kuba első alelnököt, ipari és kereskedelmi minisztert várják, ő már jelezte is, hogy készen áll a feladatra.

A Necas bukását hozó akciót eredményező nyomozás még tavaly indult, állami szerződések megszerzésén együtt ügyködő nagyvállalkozók csoportja ellen, és ennek során bukkantak elő újabb szálak. A nyomozóhatóság egyelőre vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsítja a hét letartóztatottat, de az ügy két további főszereplőjét - noha érdekeltségeiknél házkutatást tartottak -, nem tudták őrizetbe venni, mivel külföldön tartózkodtak.

Petr Necas cseh miniszterelnök Forrás: AFP/Thierry Charlier

Őket kettejüket a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) keresztapáiként emlegetik, dúsgazdag vállalkozók, akiknek neve nem első alkalommal forog közszájon. A Voldemort becenevű Roman Janousekről tavaly az Origo is írt, miután ittasan vezetve elgázolt egy nőt, és elmenekült a baleset helyszínéről, a másik érintett Ivo Rittig pedig repülővásárlása és állami beruházások homályos megszerzése miatt is szerepelt a cseh sajtóban. Őket most a prágai városháza és állami cégek furcsa befektetései miatt keresték, de egyikük sem volt Csehországban az akció idején. Rittig a cseh lapok szerint Monacóba repült a magángépén, miután állítólag kapott egy fülest a küszöbön álló rendőrségi akcióról.

Az ügy másik szála ODS-es képviselőket érint, akik a gyanú szerint belementek egy olyan alkuba, amelynek értelmében, ha megfelelően szavaznak egy fontos törvényről, és utána lemondanak a mandátumukról, akkor cserébe kulcspozíciókba kerülhetnek állami cégekben (a cseh vasútnál, a Cepro olajkereskedő cégnél, illetve a légi közlekedéssel foglalkozó Aeroholdingnál). A rendőrség szerint ez nyilvánvaló korrupció, bár Petr Necas kormányfő szerint csupán megszokott politikai alkuról volt szó.

Roman Janousek Forrás: Youtube

Ezek az ügyek nem vetnek ugyan jó fényt az eredetileg a korrupció elleni hatékony fellépést ígérő kormányfőre, ám az ügy harmadik szála bizarr csak igazán. A képviselők megvesztegetésének gyanújával őrizetbe vettek egyike ugyanis Jana Nagyová, Necas kabinetfőnöke, akit azzal is gyanúsítanak, hogy illegálisan rendelt el titkosszolgálati megfigyeléseket. Állítólag Necas feleségét, illetve a kormányfő hivatali sofőrjét, valamint annak barátnőjét figyelték meg a katonai hírszerzés ügynökei az ő személyes kérésére.

A nagyhatalmú kabinetfőnök az illegális megfigyeléshez a katonai hírszerzést használta fel. Ezért rendőrök őrizetbe vették a a hírszerzés korábbi fejét, illetve kihallgatták a jelenlegi vezetőjét. A kabinetfőnök pontos indítékai nem ismertek, de már az is nagyon érdekes, amit eddig tudni lehet: "Meglepődének, ha megtudnák, mi volt az indítéka, ahogy mi is meglepődtünk, teljesen magánjellegű" - közölte rejtelmesen Ivo Istvan, a nyomozást vezető államügyész.

A Necas és a vele 2006 óta - munkaügyi miniszteri időszakától kezdve - együtt dolgozó kabinetfőnöke közötti viszony sokak szerint az utóbbi időszakban több lett, mint puszta munkatársi kapcsolat. Bennfentesek azt állítják, a nő nemcsak kapuőrző szerepét vette túl komolyan, és védelmezte anyatigrisként a kormányfőt, akihez csak rajta keresztül lehetett eljutni, hanem beleszólt a döntésekbe is, sőt.

Petr Necas, Mirek Topolánek és Pavel Bem a cseh választásokon 2006. júniusában Forrás: AFP/Michal Cizek

Rebesgették, hogy több magas rangú állami tisztviselő - a cseh energiaügynökség vezetője, illetve a mezőgazdasági miniszter - kiválasztásában is szerepet vállalt Nagyová, akit a letartóztatásáig Csehország legbefolyásosabb nőjének tartottak. "Irracionális volt, és féltékenyen őrizte a Necashoz vezető utat" - mondta a Reutersnek egy neve elhallgatását kérő kormánytag. Mások szerint nyílt pletyka volt a kormányban és a pártvezetésben, hogy Necas az összes komoly politikai kérdést csak Nagyovával tárgyalta meg, és a miniszterelnök és kabinetfőnöke közötti kapcsolat intim viszonnyá vált.

Árulkodó egybeesés, hogy Necas a múlt héten jelentette be, hogy közös megegyezéssel elválik egyetemista korában megismert feleségétől, akivel 25 éves házasságuk alatt négy közös gyereket neveltek fel. Azt azonban, hogy valóban romantikus kapcsolat lett volna közte és Nagyová között, mindketten tagadják.

Jana Nagyova Forrás: AFP/Michal Cizek

Amikor pénteken késő esti sajtótájékoztatóján Necast arról kérdezték, igaz-e, hogy Nagyová miatt vált el, Necas csak azt mondta: "Már maga a felvetés is annyira bizarr, hogy nem vagyok hajlandó kommentálni." Az időközben hivatalosan is vizsgálati fogságba helyezett nő pedig az ügyvédjén keresztül üzente, hogy nonszensznek tartja az egészet.

"A történetben egy jó mexikói sorozat minden ismérve megtalálható" - írta a Mladá Fronta Dnes, de a lap szerint az egyelőre nem világos, hogy a háttérben valóban romantikus érzelmek húzódnak, vagy csak a saját fontosságának tudatától megrészegült kabinetfőnök ámokfutásáról van-e szó.