Rendeződött az ukrán-fehérorosz határvita

Vágólapra másolva!
Ukrajna és Fehéroroszország vezetői kedden rendezték országaik között a vitás határügyeket. Ukrajna így tovább haladhat az EU-tagság felé, Minszk pedig olcsóbban kap engergiát észak-keleti szomszédunktól.
Vágólapra másolva!

Megállapodás született Ukrajna és Fehéroroszország között a határok rendezéséről kedden, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijevi látogatása alatt. Ukrán médiajelentések szerint a most aláírt szerződéssel életbe lép a még 1997. május 12-én született ukrán-fehérorosz megállapodás a két ország közötti államhatárokról. A határvonal kijelölésének folyamatát korábban a fehérorosz fél bojkottálta, és 134 millió dollárt követelt kártérítésként Kijevtől.

Az ukrán-fehérorosz határ kijelölése kiemelt fontosságú volt Ukrajna számára, ugyanis ez feltétele annak, hogy az Európai Unió társulási megállapodást írjon alá Kijevvel. A határokat rendező megállapodásért cserébe Kijev engedett a Fehéroroszországba exportált elektromos energia árából, a szállítás költségéből, továbbá több kiviteli termék árából, beleértve haditechnikai eszközöket is.

Viktor Janukovics ukrán elnök és Aljakszandr Lukasenka a nap folyamán négyszemközti megbeszélést folytatott. A találkozó elején Janukovics jelezte, hogy szót ejtenek Ukrajna és az orosz-fehérorosz-kazah vámunió közötti együttműködés mechanizmusáról, Kijev részvételi lehetőségéről a vámunión belüli döntéshozatalban.

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök május 31-én Minszkben, a FÁK-országok csúcsértekezletén írta alá az ukrán államfő megbízásából azt a memorandumot, amely alapján Ukrajna megfigyelői státust kap 2015-től a vámunióban. A dokumentum - amelynek szövegét azóta sem hozták nyilvánosságra - állítólag lehetőséget biztosít Kijevnek, hogy képviselőt küldjön a vámuniós ügyeket koordináló szervhez, az Eurázsiai Gazdasági Tanácshoz.