Börtönre ítélték a Dolce&Gabbana divattervező párost

2013.06.19. 19:59

Az ítélet szerint a divattervező páros egymilliárd euró bevételt nem vallott be az olasz adóhatóságnak. A börtönbüntetés mellé félmillió eurós pénzbírságot is kaptak, de fellebbezni fognak.

Adócsalásért fejenként egy év nyolc hónapra ítélte a milánói bíróság szerdán Alessandro Dolcét és Stefano Gabbanát, a nevüket viselő olasz divatmárka tulajdonosait.

A tervezőpáros egy bemutatójukonForrás: AFP/FILIPPO MONTEFORTE

Dolce és Gabbana védőügyvédje abszurdnak nevezte az első fokú ítéletet és bejelentette, hogy fellebbezni fog ellene. Az ítélet szerint az ismert olasz divatcég tulajdonosai 2004-ben és 2005-ben egymilliárd euró bevételt nem vallottak be az olasz adóhivatalnak. Luxemburgban alapítottak céget, de tevékenységük nem itt, hanem Olaszországban zajlott. Az adócsalás 2007-ben derült ki egy adóellenőrzéskor.

Az ügyész két év hat hónap börtönbüntetést kért Dolcéra és Gabbanára, ezt a bíróság enyhítette. A tervezőpárosnak ugyanakkor azonnali hatállyal félmillió eurót kell az olasz adóhivatalnak befizetnie.
Egy év négy hónapra ítélték a D&G igazgatótanácsának további három tagját, közöttük Alfonso Dolcét, a tervező fivérét és a cég könyvelőjét is.