További leszerelést ajánlott Berlinben Obama

Vágólapra másolva!
A hadászati atomfegyverek további csökkentését javasolta Barack Obama amerikai elnök szerdán Berlinben a Brandenburgi kapunál elmondott beszédében. Méltatta a farmernadrágot, a transzatlanti kapcsolatokat és az amerikai-német barátságot, védte a titkos adatgyűjtést.
Vágólapra másolva!


A szabadság és a demokrácia győzelmét jelenti, hogy amerikai elnökként a városkapu keleti oldalánál szónokolhat, amely a berlini fal idején megközelíthetetlen terület volt - mondta Barack Obama amerikai elnök Berlinben, az egykori hidegháborús megosztottságot és a Németország újraegyesítését egyaránt jelképező Brandenburgi kapunál.

A szabad világ győzött, de a küzdelem még nem ért véget. Nukleáris világégéstől már nem kell tartani, "de nem vagyunk biztonságban, amíg atomfegyverek vannak" - mondta a körülbelül négyezer meghívott előtt, és tárgyalásokat ajánlott Oroszországnak, hogy akár minden harmadik nukleáris robbanótöltetet leszereljék.

Beszédében leggyakrabban a békét és az igazságosságot említette, amelynek fő gondolata az volt, hogy a transzatlanti kapcsolatokat globális perspektívába kell helyezni, és a szabadság, a béke, a biztonság, az igazságosság és a gazdasági fellendülés szolgálatába kell állítani.

Világpolgárok vagyunk

"Nemcsak amerikai vagy német polgárok vagyunk, hanem világpolgárok" - mondta az amerikai elnök. "Ha tiszteljük a templomokban, zsinagógákban, mecsetekben ápolt hitet, akkor mi is nagyobb biztonságban leszünk", a bevándorlók befogadásával, tehetségük kibontakoztatásának támogatásával pedig "mi is megújulunk". Amikor "kiállunk meleg és leszbikus testvéreinkért", akkor "a saját szabadságunkat is védjük". "Még keményebben és együtt" kell dolgozni, hogy ledőljenek a "falak a szívekben", amelyek elválasztanak "minket azoktól, akik másként néznek ki, máshogy gondolkodnak, vagy más a vallásuk" - mondta.

A berlini fal már a történelem része, "de nekünk is történelmet kell csinálnunk". "Berlin szellemisége" arra kötelezi a transzatlanti közösség jelenkori nemzedékét, hogy "ne csak saját magunk, hanem az egész emberiség javára törekedjünk a békére és az igazságosságra" - mondta az amerikai elnök 30 perces beszédében.

Obama kedden este érkezett munkalátogatásra Berlinbe családjával. Szerda reggel katonai tiszteletadással fogadták, majd Joachim Gauck államfővel folytatott megbeszélése után Angela Merkel kancellárral tárgyalt, és közös sajtótájékoztatót tartottak. Utána négyszemközt folytatták a beszélgetést egy ebéd keretében. A látogatás fő programja Obama beszéde volt a Brandenburgi kapunál, zárása pedig egy díszvacsora a charlottenburgi kastélyban. Obama ezen a programon is a német-amerikai barátságot éltette, pohárköszöntőjében az Amerikába kivándorolt németek teljesítményét méltatta, megjegyezve, hogy lányai különösen hálásak Levi Straussnak, a farmernadrág feltalálójának.

Védte az adatgyűjtést

A német kormányfővel folytatott megbeszélés után tartott közös sajtótájékoztatón a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt méltatták. Obama biztosította vendéglátóit, hogy a transzatlanti szövetség továbbra is "az amerikai szabadság alapköve". A német-amerikai viszonyról szólva kiemelte: a két ország közötti kapcsolat erősségét jelzi egyebek között, hogy Németország az Egyesült Államok első számú kereskedelmi partnere az Európai Unióban, és az is, hogy az Egyesült Államokon kívül Németországban állomásozik a legtöbb amerikai katona.

Beszélt a drónokról, amelyeket nem németországi támaszpontokról indítanak és irányítanak, védelmébe vette az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vitatott adatgyűjtő programjait, míg a német kancellár finoman bírálta ugyanezt. Obama azt mondta, az NSA törvényes módon, szigorú bírósági felügyelet mellett használja a megfigyelő programokat, amelyek révén legalább ötven "fenyegető veszélyt" sikerült elhárítani, többek között Németországban is. A német kancellár szerint az internet "mindannyiunk számára új terep", amelyen meg kell tanulni mozogni, és meg kell találni az egyensúlyt a biztonság és a szabadság között.