A madárinfluenza új vírusa támadhat az emberre

2013.06.21. 14:15

Egy tajvani nő egy olyan madárinfluenzát kapott el, amely eddig csak állatokat támadott meg.

A madárinfluenza H6N1 típusú vírusával fertőződött meg egy 20 éves nő Tajvanon - a kórt korábban csak szárnyasokban mutatták ki. A vírus jelenlétét a tajvani járványügyi hatóság is megerősítette.

A madárinfluenza H6N1 típusát korábban kizárólag szárnyasokban észlelték, semmi jel nem mutatott arra, hogy emberre is átterjedne. Ez a változat alacsony fertőzési rátával jár, ellene a vírusölő gyógyszerek, így a Tamiflu és a Relenza is hatásosnak bizonyultak.

A Tajvan középső részén élő fiatal nő május elején tüdőgyulladáshoz hasonló tünetekkel jelentkezett a kórházban, ahonnan hat nappal később gyógyultan távozott. Elmondása szerint sosem járt külföldön, szárnyasokkal nem érintkezett, egy reggelit felszolgáló vendéglátóegységben dolgozik. Összesen 36 embert találtak, akik a betegségét megelőző időszakban kapcsolatba kerültek a nővel. Négyen közülük influenzaszerű tüneteket produkáltak, ám szervezetükben nem mutatták ki a H6N1 vírust.

Az eset elszigeteltnek tekinthető, a vírus minden valószínűség szerint környezeti szennyezéssel került a nő szervezetébe.

A madárinfluenza törzs egy másik ága, a H7N9 március elején ütötte fel fejét Sanghajban, majd további - elsősorban kelet-kínai - városokban. Megjelenését először március végén jelentették a hatóságok, a legutóbbi tájékoztatás szerint a kór összesen 131 embert fertőzött meg, akik közül 39-en meghaltak, 78-an meggyógyultak, a fennmaradó betegeket pedig továbbra is kórházban kezelik. A kínai egészségügyi szervek elszigetelt esetekként tekintenek a megbetegedésekre, mely emberről emberre nem terjed.

A kórral kapcsolatban minden érintett tartomány feloldotta a vészhelyzeti készültséget, a héten Sanghajban és Csöcsiang tartományban is újranyitottak az élőszárnyast árusító piacokat, azok rendszeres és fokozott ellenőrzése mellett.