Milliós tüntetés Brazíliában, válságtanácskozást hívott össze az elnök

Vágólapra másolva!
Becslések szerint egymillió ember vagy még több vonult az utcákra tüntetni szociális követelésekkel Brazília száz városában, helyi idő szerint csütörtökön. A brazil elnök elhalasztotta esedékes külföldi útját.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki brazíliai megmozdulások általában békések voltak, de kisebb szélsőséges csoportok több helyen összetűzést provokáltak a rendőrséggel, amely keményen reagált. Haláleset is történt: Sao Paulo állam egy kisebb városában elgázoltak három felvonulót, s az egyikük belehalt a sérüléseibe. Ez az első haláleset, amely a tizedik napja folyó tüntetésekkel hozható kapcsolatba.

Összecsapások voltak Rio de Janeiróban és a fővárosban, Brazíliavárosban is. Rióban mintegy 300 ezer ember gyűlt össze a Vargas elnökről elnevezett sugárúton, ahol a polgármesteri hivatal is van. A felvonulók ehhez tartottak, amikor egy kis, a trikóját az arcára borító, vagy csuklyát viselő csoport kővel kezdte dobálni a rendőröket, és bengáli tüzet hajított a városházára, ahová megpróbált bejutni. A rendőrök könnygázzal választoltak, mire a tömeg pánikba esett, és megpróbált visszavonulni az ellenkező irányban vagy a keresztutcákban.

Az O Globo televízió mutatta egyik riporterét, akit gumilövedék sebesített meg, az SBT televízió pedig egyik felgyújtott gépkocsijáról közölt képeket. Összesen mintegy negyvenen sérültek meg a városban.

Brazíliavárosban szintén egy kisebb csoport provokált ki összecsapásokat. A parlamenttel szemben lévő téren mintegy 25 ezren gyűltek össze békésen, de kiváltak közülük néhányan, és dobálózni és gyújtogatni kezdtek. A rendőrök könnygázzal, gumilövedékekkel és riasztó gránátokkal elkergették őket.

Később a külügyminisztérium szomszédos székházánál próbálkoztak a szélsőségesek, de csak az épület gépkocsifelhajtóját tudták elfoglalni. A tüntetők nagy többsége mindkét helyszínen hátrább húzódott, hogy elkerülje az összecsapásokat. A támadókat a többiek kiabálva próbálták visszatérésre bírni, és követelték, hogy maradjanak békében.

A soha nem látott tüntetési hullám annak ellenére folytatódik, hogy a hatóságok előzőleg visszavonták a tömegközlekedési tarifaemelést, ami eredetileg a tiltakozások kiváltó oka volt. A jelentések szerint a tiltakozók Sao Paulóban és Rióban is határozottan visszautasították, hogy pártok vagy szakszervezetek csatlakozzanak a mozgalomhoz.

Dilma Rousseff köztársasági elnök asszony a belpolitikai helyzet miatt elhalasztotta június 26-tól esedékes japáni látogatását, és meg nem erősített sajtóértesülések szerint péntekre válságtanácskozást hívott össze.