Kiürítették Calgary belvárosát

Vágólapra másolva!
Az árvíz miatt kiürítették a kanadai Calgary egész belvárosát; mintegy 75 ezer embernek kellett elhagynia a lakhelyét helyi idő szerint még pénteken.
Vágólapra másolva!

Az áradó folyók utakat és hidakat sodortak el az ország nyugati felében, a Sziklás-hegység keleti oldalán, Alberta államban fekvő, több mint egymillió lakosú város térségében. A rendőrség szerint legalább négy ember vesztette életét az árvíz következtében.

A kanadai védelmi minisztérium 1300 katonát vezényelt ki a helyzet kezelésére. A tartomány más településein is voltak kitelepítések. Vidéken sok embert csónakon vagy helikopteren kellett kimenteni az elárasztott, járhatatlan utak miatt. Lezárták az ország keleti és nyugati részét összekötő főutat is.

A hatóságok szerin évtizedek óta nem volt hasonló nagyságú árvíz a térségben. A helyzet érzékeltetésére felhozott példa szerint Calgary jégkorong stadionjában a lelátó 14. soráig ér a víz. Az áradást az okozza, hogy Alberta déli részén két nap alatt 100 milliméter eső esett a hegyekben.

Calgary állatkertjében tervek készültek arra, hogy szükség esetén a városi börtön celláiban helyezzék el a tigriseket és oroszlánokat, ha az ő lakhelyüket is eléri a víz.