A palesztin elnök elfogadta kormányfője lemondását

Vágólapra másolva!
Két héttel kinevezése után lemondott az ideiglenes palesztin kormány miniszterelnöke. Mostantól az ügyvezető-ideiglenes kormányt irányítja, amíg megtalálják a helyettesét.
Vágólapra másolva!

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap elfogadta Rámi Hamdalláh miniszterelnök lemondását. A politikus csütörtökön jelentette be, hogy alig két héttel hivatalának elfoglalása után távozik a tisztségből.

Abbász szóvivője közölte: az elnök elfogadta a lemondást, egyben felkérte Hamdalláhot, hogy irányítsa az ügyvezető kormány munkáját. Hamdalláh semminemű politikai tapasztalattal nem rendelkezett kormányfői kinevezése előtt, eladdig egyetemi tanárként tevékenykedett. Elődje, Szalám Fajjád még áprilisban mondott le.

Hamdalláh lemondásának lehetséges okai között említik megfigyelők a miniszterelnök tekintélyének aláásását. A hónap elején történt kinevezéssel egyidejűleg ugyanis Abbász elnök két helyettest is állított Hamdalláh mellé Mohamed Musztafa és Ziad Abu Amr személyében. Úgy hírlett, hogy mind a ketten szemet vetettek a kormányfői posztra.

A politikusnak az eredeti terv szerint augusztusig kellett volna az átmeneti kormány élén állnia. Addigra kellene a Ciszjordániát irányító Fatahnak és a Gázai övezetben uralkodó Hamásznak közös kormányt alakítania Abbász vezetésével. A két palesztin szervezet között fennálló jelentős nézetkülönbségek miatt azonban kétséges, hogy megvalósul-e egyáltalán a közös kormányt célzó megállapodás.