Komor a hangulat Mandela hazájában

Vágólapra másolva!
Feszülten várják Nelson Mandela volt elnök egészségügyi állapotáról szóló híreket Dél-Afrikában. A kritikus állapotban lévő Mandeláért mindent megtesznek az orvosok, de van, aki már arról beszél, hogy nem szabad hamis reményeket dédelgetni.
Vágólapra másolva!

Komoran várják a Nelson Mandeláról szóló híreket Dél-Afrikában. A volt elnök egészségügyi állapota az utóbbi napokban kritikussá vált. Az elnöki hivatal vasárnap este azt közölte, hogy az orvosok mindent megtesznek élrte, de az egyelőre nem világos, pontosan mi okozta állapotának kritikusra fordulását. Június 13-án Zuma elnök még arról beszélt, hogy javult Mandela egészsége, bár továbbra is súlyos állapotban van.

A BBC helyszíni tudósítója szerint komor a hangulat a pretoriai kórház körül, ahol Mandelát ápolják. Az emberek feszülten várják, mi lesz az elnökkel.

A kórház kerítésénél Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

A Looklocal dél-afrikai lap szerint a kórház körül sok a rendőr, az összes bejáratot szigorúan őrzik. A kórházba tartó járműveket mind átvizsgálják. Eközben a kórház kerítése mellett többen gyülekeznek, hogy kifejezzék jókívánságaikat: lufikat, jobbulást kívánó képeslapokat, virágokat, festményeket raknak a fal mellé. A közelben számos televíziós stáb várakozik.

Dél-Afrika első fekete elnöke idén már háromszor szorult kórházi kezelésre tüdeje miatt. Mandela a dél-afrikai apartheid börtöneiben töltött 27 év alatt többször is súlyosan megbetegedett. Tüdeje eleve rossz állapotban volt, miután maradandó károsodást szenvedett, amikor kőbányában dolgoztatták, majd az 1980-as években tbc-fertőzést is kapott.

Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

"Azt hiszem, komornak kell lennünk a hírek miatt. Nem szabad hamis reményeket dédelgetnünk, de ugyanakkor gondolnunk kell rá, és kívánjunk neki több erőt" - közölte Mac Maharaj, Jacob Zuma jelenlegi elnök szóvivője, aki szerint az, hogy az orvosok azt mondják, kritikus a volt elnök állapota "épp elég ahhoz, hogy aggódni kezdjünk".