Vágólapra másolva!
Hétfőn ítéletet hirdethetnek a Silvio Berlusconi ellen kiskorú prostitúcióra kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés miatt indult perben. Az ügyészség hat év börtönt kért a volt olasz kormányfőre.
Vágólapra másolva!

Várhatóan már hétfőn ítéletet hirdet a milánói bíróság a Ruby-perben, amelyben az ügyészség hat év börtönt és a közhivataloktól való örökös eltiltást kért Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőre kiskorú prostitúcióra kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés miatt. A bíróság ítélete választ adhat arra, hogy a politikus és Karima el Mahroug között létesült-e fizetett szexuális kapcsolat, és az akkor hivatalban lévő olasz miniszterelnök tudott-e arról, hogy a marokkói lány kiskorú volt.

A per, amely a Szívtipró Rubyként (Ruby Rubacuori) ismert - az idén 21 éves, már férjezett és egygyermekes családanya - főszereplőjéről kapta a nevét, az utóbbi 27 hónap alatt tartott ötven tárgyalás után érkezett az ítélethirdetéshez.

Az ítéletet, ahogyan a Ruby-per tárgyalásait is, rendkívüli érdeklődés kíséri a világsajtó részéről. A milánói bíróság bejáratánál sorakoznak mások mellett az al-Dzsazíra és a CNN kamerái is.

A Szicíliába vándorolt marokkói családban született Rubyra 2009-ben egy szépségversenyen figyelt fel Emilio Fede, a Berlusconi birtokolta kereskedelmi televíziók főszerkesztője. A tizenhét éves nő 2010. február 14-én lépte át először a Milánóhoz közeli Arcoréban levő Berlusconi-villa küszöbét, ahol az ügyészségi telefonlehallgatások szerint május végéig legalább tizennégy alkalommal megfordult, és ott is töltötte az éjszakákat.

Az ügy 2010. május 27-én robbant, amikor Berlusconi a milánói rendőrségre telefonáltatott a lopásért letartóztatott lány szabadon engedése érdekében. Azt állította, hogy Ruby Egyiptom akkori elnökének, Hoszni Mubaraknak az unokahúga. Rubyt a rendőrségről Nicole Minetti, a Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) párt lombardiai tartományi képviselője vitte el. Az ügyészség szerint Fede és a lányokat Berlusconinak szállító Minetti tudta, hogy Ruby kiskorú, így Berlusconinak is tudnia kellett. A miniszterelnök 2010-ben a szintén kedvencei között számon tartott nápolyi lány, Noemi Letizia 18. születésnapján is megjelent díszvendégként.

Ruby az ügyészség szerint már a Berlusconival való találkozása előtt prostituáltként dolgozott, így "teljesen kizárt, hogy ne lett volna szexuális kapcsolata Berlusconival is" - vélte Ilda Boccassini ügyész, aki Berlusconi körüli prostitúciós hálózatot vázolt fel vádbeszédében. Az Arcoréba járó lányok szexis ápolónőnek és apácának öltöztek be, de Berlusconi védői szerint csak "burleszk-előadásokat tartottak".

Ruby mindig is tagadta, hogy szexuális kapcsolata lett volna Berlusconival. A volt miniszterelnök 35 tanúval támasztotta alá, hogy soha egyik lányhoz sem nyúlt hozzá. Azt állította, 57 ezer eurót adott Rubynak segítségként egy kozmetikai szalon megnyitására. Az ügyészség szerint Berlusconi alkalmanként és fejenként 2000-6000 euró közötti összeget fizetett a lányoknak, Rubynak pedig összesen 4,5 milliót a hallgatásáért.

A hétfői lesz az ítélet napja - írta az Il Fatto Quotidiano című lap, megjegyezve, hogy a Berlusconival szembeni első fokú ítélet után a volt kormányfő akár "politikai amnesztiában" is részesülhetne a jelenlegi nagykoalíciós kormány túlélése érdekében.