Harminc pontban emeltek vádat Dzsohar Carnajev ellen

Vágólapra másolva!
Négyrendbeli emberölés és tömeges emberáldozatot okozó fegyver használata miatt emeltek vádat ellene.
Vágólapra másolva!

Harminc pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges emberáldozatot okozó fegyver használata miatt emelt vádat a nagyesküdtszék Dzsohar Carnajev, a bostoni maratonon elkövetett robbantás feltételezett elkövetője ellen. A 30 vádpont közül 19-ben hozhat a bíróság halálos ítéletet.

A 19 éves csecsen Dzsohar Carnajev a vád a szerint az azóta életét vesztett bátyjával, Tamerlannal együtt követte el az április 15-i bostoni kettős robbantást, amelynek következtében három ember meghalt és több mint 260-an megsebesültek. A terrortámadást két kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel hajtották végre. A fivérek negyedik áldozata egy rendőr volt, akit négy nappal később lőttek agyon.

Az ifjabbik Carnajevet, aki a rendőrökkel vívott tűzharcban súlyosan megsebesült, április 19-i elfogása óta börtönkórházban kezelik. Egy nála talált feljegyzésben az Egyesült Államoknak által a muszlimokkal szemben alkalmazott erőszakkal indokolta a merényletet.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) április 18-án tette közzé a két fivérről a robbantás közelében biztonsági kamerák által készített felvételeket. A Carnajevek még aznap este tűzharcba keveredett a rendőrökkel. A 26 éves Tamerlan Carnajev belehalt az összetűzés során kapott sebekbe, valamint abban, hogy az öccse egy lopott terepjáróval áthajtott rajta. Holttestét csak május 10-én tudták eltemetni a Virginia állambeli Doswell muszlim temetőjében, mert korábban senki sem vállalkozott arra, hogy sírhelyet biztosítson neki.

Dzsohar Carnajev, aki mintegy tízévi amerikai tartózkodás után tavaly szeptember 11-én kapta meg az amerikai állampolgárságot, várhatóan július 10-én jelenik meg először a bíróság előtt.

A bostoni robbantásról szóló cikkeinket itt tudja elolvasni.