Ankarában megint százak vonultak utcára, négy tüntetőt őrizetbe vettek. Isztambulban már nyugalom van, de a fővárosban mindennaposak a tüntetések. 

Könnygázzal oszlatott fel a török rendőrség egy több száz fős kormányellenes tüntetést csütörtök éjjel Ankarában, és őrizetbe vett négy tüntetőt.

Az NTV televízió jelentése szerint a tiltakozó akciók egyik központi helyszínén, a főváros Dikmen negyedében a tüntetők úttorlaszokat emeltek, amelyekkel a forgalmat is akadályozták egy fontos sugárúton, a rendőrség emiatt avatkozott be.

A május végén kezdődött tiltakozó mozgalom Isztambulban már elcsendesedett, de a fővárosban még mindennaposak a tüntetések és az azokat kísérő rendőrségi beavatkozások. A központi városnegyedekhez vezető Dikmen sugárútról eltakarították a barikádokat, így teljes szélességben újra megindulhatott a forgalom.

A tüntetések május 31-én kezdődtek az Isztambul központjában található Gezi park átalakítási tervei miatt, de a tiltakozók a rendőrség brutális fellépésének következtében rövidesen a kormány ellen fordultak, és egyre inkább Recep Tayyip Erdogan kormányának politikáját támadták.

A tüntetéseken összesen közel nyolcezren sebesültek meg, közülük négyen később bele is haltak a sebeikbe. A rendőrség kemény fellépése nemzetközi bírálatokat váltott ki, és ártott az Erdoganról külföldön kialakult képnek.

A miniszterelnök ezzel szemben terroristák, illetve az ország külső és belső ellenségei által szervezett zavargásoknak minősítette a megmozdulásokat, egyebek közt a pénzügyi lobbit tartva felelősnek a kialakult válságért.

Cikkeinket a törökországi tüntetésekről itt olvashatja.