Berlusconira várnak még perek

2013.06.28. 09:13

A Ruby-perrel még nem értek véget a volt olasz miniszterelnök bírósági látogatásai. Két vesztegetési ügyben is ítéletre számíthat.

Korrupcióért további két perben vár bírósági ítéletre Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt elnöke, akit bírák és politikusok megvesztegetésével vádolnak.

Az olasz semmítőszéken csütörtökön kezdődött az úgynevezett Mondadori-per harmadfokú tárgyalása. Az államügyész az első- és másodfokú ítélet megerősítését kérte, ezekben korrupcióért 564 millió eurós kártérítés megfizetésére ítélték a Berlusconi vezette Fininvest-csoportot. A csoportot képviselő ügyvéd ugyanakkor az összeg tizenöt százalékos csökkentését szorgalmazta. A tárgyalás a következő hetekben folytatódik.

A legnagyobb olasz kiadói csoportként ismert Mondadoriért 1988-tól vív egymással harcot Berlusconi és a Carlo De Benedetti vezette Cir vállalkozói csoport. Pereskedés után a kiadót Berlusconi szerezte meg, a vád szerint a bírák megvesztegetésével. Ezért a Fininvestet kártérítés kifizetésére ítélték.

Ezzel egy időben a nápolyi bíróságon megkezdődött Sergio De Gregoriónak, az olasz parlament egykori szenátorának pere, akit a vád szerint hárommillió euróért "vett meg" Berlusconi.

A pénzért cserébe De Gregorio 2008-ban a balközép koalíció soraiból a jobbközép frakcióba ült át, ami az akkor Romano Prodi vezette római kormány többségének elveszítéséhez és bukásához vezetett. De Gregorio elismerte a megvesztegetést, és vádalkuval 1 év 8 hónap felfüggesztett börtönt vár ítéletként. Az ügyészség szerint De Gregorio az olasz parlamentnek nem az egyetlen olyan tagja volt, akit Berlusconinak hasonló eszközökkel sikerült rávennie a Prodi-kormány megbuktatására. A per július 19-én folytatódik.

Hétfőn Berlusconit hét év börtönre ítélték kiskorú lány prostitúcióra való kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés vádjával.