A pápa óva int az anyagias gondolkodástól

Vágólapra másolva!
A katolikus egyházfő szombaton arra intette a hívőket és az egyházi tisztségviselőket, hogy óvakodjanak az emberi hatalom logikájától és az anyagias gondolkodástól.
Vágólapra másolva!

Péter és Pál apostolok ünnepe alkalmából mondott homíliájában Ferenc pápa azt mondta: aki nem a hitére hallgat, az könnyen botránykővé válik. "A Krisztusba vetett hit világítja meg életünket, amelyet keresztényekként és az egyház szolgáiként élünk" - fogalmazott az egyházfő.

Szentbeszéde egy nappal azután hangzott el, hogy a Szentszék bankjának (IOR) viselt dolgait vizsgáló olasz hatóságok őrizetbe vettek egy magas rangú vatikáni tisztségviselőt. Nunzi Scarano tiszteletest, valamint egy korábbi titkosszolgálati ügynököt és egy tőzsdei alkuszt korrupció, csalás és rágalmazás gyanújával vették őrizetbe egy 20 millió eurós pénzszállítmány kapcsán. A pápa szerdán hívott életre bizottságot az IOR ügyleteinek ellenőrzése céljából.

A katolikus egyházfő látványos támogatásban részesült szombaton egy olasz bíboros részéről. Velasio de Paolo, a Szentszék pénzügyi részlegének nyugalmazott főnöke az Il Messaggero napilapnak nyilatkozva kijelentette: az egyházfőnek "ki kell takarítania a házát... Ferenc pápának igaza van, amikor ragaszkodik e szándékához. Reformszándéka minden hívőre vonatkozik, akár tagja a klérusnak, akár nem, akár bíboros kalapot visel, akár nem."