Nem cáfolta az Egyesült Államok nemzeti hírszerzésének igazgatója, hogy Washington lehallgatta az Európai Unió tisztségviselőit is. Közben a brit The Guardian című lap úgy értesült, hogy az amerikai hírszerzés Franciaország, Olaszország és Görögország washingtoni, valamint ENSZ-beli diplomáciai képviseletét is lehallgatta.

Az Egyesült Államok csak azt teszi, amit mindenki más is tesz, így kommentálta az európai tisztségviselők lehallgatásáról szóló híreket James Clapper, az amerikai hírszerzési igazgató, helyi idő szerint vasárnap este Washingtonban.

A hírszerzési igazgató ugyanakkor azt ígérte, hogy az Egyesült Államok felvilágosítást ad az összes felmerülő kérdéssel kapcsolatban. "Az amerikai kormány diplomáciai csatornákon keresztül válaszolni fog" - mondta Clapper, hozzátéve: a megfelelő tájékoztatáshoz felhasználják a titkosszolgálati szakértők közötti kétoldalú párbeszédet is.

Az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója kijelentette, hogy az Egyesült Államok kétoldalú alapon is megvitatja a témát az Európai Unió tagállamaival. Clapper úgy fogalmazott: Washington a külföldi titkosszolgálati információkat olyan módon gyűjti, ahogy azt "valamennyi nemzet teszi".

A Der Spiegel című német hetilap legfrissebb számában állította, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) célirányosan lehallgatja az Európai Unió tisztségviselőit is. Az információ szerint az NSA "poloskákat" telepített az EU washingtoni, illetve New York-i ENSZ-képviseletének irodáiba. A hírmagazin továbbá arról írt, hogy az NSA mintegy öt évvel ezelőtt az EU brüsszeli központjában is lehallgatást kezdeményezett.

Az egész botrányt a közelmúltban Edward Snowden elmondása alapján a nyilvánosság elé táró brit The Guardain című lap internetes kiadásában úgy értesült, hogy az Egyesült Államok a három említett ország washingtoni nagykövetségeit és ENSZ-beli képviseleteit is lehallgatta. Snowdenre hivatkozva az újság arról számolt be, hogy az NSA dokumentumaiban összesen 38 lehallgatási célpont szerepelt, a már ismerteken túl a többi között Japán, Mexikó, Dél-Korea, India és Törökország is.