Nyolc szlovákot fogtak el kémkedés miatt Iránban

Vágólapra másolva!
Összesen nyolc szlovák állampolgárt vettek őrizetbe Iránban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy atomlétesítmények környékén kémkedtek – mondta el a teheráni ügyészség egyik magas rangú munkatársa hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az őrizetbe vettek az ügyészség szerint "illegális tevékenységet végeztek, és elzárt területekről készítettek fényképet" Iszfahán tartományban. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter vasárnap megerősítette, hogy május végén több szlovák turistát vettek őrizetbe Iránban, akikkel konzulon keresztül tartják a kapcsolatot. A Sme című szlovák napilap szerint a szóban forgó személyeket azzal gyanúsítják, hogy sárkányrepülés közben katonai létesítményeket fényképeztek.

A Nyugat azzal vádolja az iszlám köztársaságot, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul. Az ország közepén fekvő Iszfahán tartományban több atomlétesítmény található, köztük a natanzi urándúsító.

Az év eleje óta ez már a második ilyen, szlovák állampolgárokkal történt eset Iránban. Januárban az iráni hatóságok ugyancsak kémkedés gyanújával vettek őrizetbe egy szlovák állampolgárt, Matej Valuchot, majd egy hónappal később elengedték. A 26 éves férfi fogva tartása idején az iráni televízióban azt mondta, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) kémkedett, de szabadon bocsátása után ezt tagadta.