Oroszországtól, és 14 másik államtól kért menedéket Edward Snowden

Vágólapra másolva!
Menedékjogot kért Oroszországtól, és 14 másik országtól a titkos amerikai dokumentumokat kiszivárogtató Edward Snowden. Egy orosz illetékes szerint a szivárogtató kétségbe van esve. Vlagyimir Putyin hétfőn arról beszélt, Snowden csak akkor maradhat, ha nem okoz kárt Amerikának. Az egykori NSA alkalmazott június közepe óta nem tudja elhagyni a moszkvai repülőteret.
Vágólapra másolva!

Politikai menedékjogot kért Oroszországtól Edward Snowden – írta a BBC. Az orosz külügyminisztérium konzulja szerint Snowden vasárnap éjjel nyújtotta be a kérelmet, a Kreml azonban még nem reagált rá.

A Los Angeles Times-nak egy neve elhallgatását kérő orosz illetékes azt nyilatkozta, Snowden hétfőn 15 országhoz szóló politikai menedékjog-kérelmet adott át orosz külügyi tisztségviselőknek. "Ez kétségbeesett lépés volt a részéről, miután Ecuador elutasította, hogy politikai menedéket biztosítson a számára" - mondta az amerikai lapnak a neve elhallgatását kérő orosz illetékes. Az orosz diplomata a The Los Angeles Timesnak nem nevezte meg a Snowden által kiválasztott 15 országot.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottja június elején kezdte kiszivárogtatni a sajtóban az NSA által végzett titkos internetes és telefonos adatmegfigyelés részleteit. A 30 éves férfi ellen büntetőeljárás indult az Egyesült Államokban. Snowden június 23-án érkezett Moszkvába Hongkongból ecuadori menlevéllel, és állítólag azóta is a Seremetyjevo-2 repülőtér tranzitvárójában tartózkodik. Nincs érvényes úti okmánya és vízummal sem rendelkezik, ezért nem léphet be Oroszország területére. Repülőjegyet sem vásárolhat, így nem tudja elhagyni Moszkvát.

Putyin feltételeket szabott Snowdennek

Ahhoz, hogy Edward Snowden Moszkvában maradhasson, fel kell hagynia azzal, hogy kárt okoz amerikai partnereink érdekeinek, bármilyen furcsán is hangzik ez az én számból – jelentette ki az orosz államfő hétfőn a gázexportáló országok moszkvai csúcstalálkozóját követően.

Vlagyimir Putyin egyúttal korábbi nyilatkozatát megerősítve azt mondta, hogy "Oroszország soha senkinek senkit nem ad ki és ez nem áll szándékában". "Legjobb esetben hírszerző ügynökeinket cseréltük ki azokra, akiket elfogtak, letartóztattak és elítéltek az Egyesült Államokban" – mondta.

Az orosz elnök szerint Snowden nem orosz ügynök. "Felelősséggel jelentem ki, hogy ma sem működik velünk együtt és mi nem dolgozunk vele" – hangoztatta Vlagyimir Putyin. Abból kiindulva, hogy az amerikai jogvédőnek és az emberi jogok, az igazság harcosának tekinti magát úgy tűnik, hogy nem áll szándékában felhagyni az információk kiszivárogtatásával - állapította meg az orosz elnök. Közölte, hogy ezért Snowdennek el kell dönteni, melyik országban kíván tartózkodni és oda kell utaznia. Azt mondta, nem tudja, erre mikor kerül sor. "Ha tudnám, megmondanám" – válaszolt Putyin az újságírók többszöri kérdéseire.

Az orosz és az amerikai elnök a nap folyamán megállapodott arról, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) együttműködik "az Edward Snowden körül kialakult helyzet rendezésében".