Lemondott a portugál külügyminiszter is

Vágólapra másolva!
Lemondott Paulo Portas portugál külügyminiszter, a jobboldali kormánykoalíció kisebbik pártjának a vezetője. E párt nélkül a kormánynak nincs parlamenti többsége.
Vágólapra másolva!

Portas írásban közölte, hogy reggel benyújtotta a lemondását, és a döntése végleges. Lépése teljesen váratlan volt - írja az MTI.

Előző nap Vitor Gaspar portugál pénzügyminiszter távozott a kormányból, és a posztra a helyettesét nevezte ki Pedro Passos Coelho miniszterelnök. Portas ezt ellenezte, mivel abban annak világos jelét látja, hogy érvényben marad a megszorító gazdaságpolitika az ellenzék bírálata és a gyorsan növekvő társadalmi elégedetlenség dacára.

A külügyminiszter közölte, hogy azért lép ki a kabinetből, mert nem ért egyet ezzel az irányvonallal. "Tiszteletben tartom a miniszterelnök választását, de nem értek egyet vele" - írta.

Portas a Demokratikus és Szociális Központ (CDS-PP) nevű párt vezetője. Ez a párt a jobboldali koalíció kisebbik tagja. Támogatása nélkül a kormánynak nincs többsége a parlamentben.

Egyelőre nem tudni, hogy a CDS-PP bent marad-e a koalícióban főnöke lemondása után is. A politikus korábban már figyelmeztetett, hogy felbomolhat a 2011 júniusában kötött szövetség, ha folytatódik az adóemelés.

A 230 fős parlamentben a nagyobbik koalíciós partnernek, a Portugál Szociáldemokrata Pártnak 108, a CDS-PP-nek 24 képviselői helye van.