Szétverték Ázsia drogközpontját

Vágólapra másolva!
Elképesztő méretű drogos elfogást hajtottak végre a kínai hatóságok: négy országra kiterjedő, hónapokig tartó nyomozás után 2500 embert tartóztattak le, és csaknem tíz tonna drogot foglaltak le.
Vágólapra másolva!

Kínai, laoszi, mianmari és thaiföldi hatóságok közös nyomozásával összesen 2534 embert tartóztattak le kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt a Mekong folyó régiójában, írja a kínai állami hírügynökségre hivatkozva a CNN.

A "Biztonságos folyó" nevű műveletben 9,78 tonna drogot, valamint 38 fegyvert és a kábítószerek előállításához szükséges 260 tonna vegyi anyagot foglaltak le, közölte Liu Jüe-csin, a kínai kábítószerügyi hatóságok illetékese.

Elmondása szerint 1784 droggal kapcsolatos bűnügyet oldottak meg az április 20-tól június 20-ig tartó művelet során.

A Mekong folyó Kínán, Kambodzsán, Laoszon, Mianmaron, Thaiföldön és Vietnamon folyik keresztül, és itt található Délkelet-Ázsia Arany Háromszög nevű régiója, a világ egyik legnagyobb ópium-előállító területe.

A kínai állami hírügynökség szerint május 12-én egy rajtaütés során a kínai és mianmari hatóságok lefüleltek egy mianmari metamfetamincsempész bandát, amely Kínába szállította a drogot. Egy másik rajtaütés-sorozatban két kínai tartományban 35 csempészt tartóztattak le.

Márciusban Kínában kivégeztek négy külföldi drogcsempészt, akiket 13 kínai matróz meggyilkolásával vádoltak. Kína azt közölte, hogy a négy ember között volt Naw Kham mianmari drogkeresztapa, a régió legnagyobb fegyveres drogcsempészbandájának vezére, míg a másik három férfi az ő embere volt.