Visszautasította a hadsereg ultimátumát az egyiptomi államfő

Vágólapra másolva!
Visszautasította a hadseregnek az ország politikai erőihez intézett ultimátumát kedden hajnalban az egyiptomi elnök. Murszi éjjel Barack Obamával is beszélt, és az amerikai vezérkari főnök is egyeztetett az egyiptomi hadsereggel.
Vágólapra másolva!

Mohamed Murszi államfő hivatala kora hajnalban állásfoglalást tett közzé, amelyben az elnök úgy ítélte meg, hogy a hadsereg előző napi, a belpolitikai válság érdekében konszenzust sürgető ultimátuma zavart okozhat. Az államfő ezért ragaszkodik saját nemzeti megbékélési tervéhez - hangsúlyozta a közlemény.

Az elnöki hivatal felrótta azt is, hogy az ultimátumot ismertető hadsereg-főparancsnok, Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok nem konzultált előzetesen az államfővel. Megerősítette, hogy Mohamed Murszi elnök tovább kíván haladni a tervezett úton az átfogó nemzeti megbékélés irányába. A nyilatkozat szerint mindez válasz a "nagy egyiptomi nép törekvéseire", tekintet nélkül minden olyan állásfoglalásra, amely mélyíti az állampolgárok közötti megosztottságot.

Az elnöki hivatal egy másik, a Facebookon közölt nyilatkozata szerint Murszi telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel az egyiptomi belpolitikai fejleményekről. A nyilatkozat szerint Murszi hangsúlyozta, hogy Egyiptom "tovább halad" a békés demokratikus átmenet útján.

Az elnök ellen hetek óta tartó heves tüntetések után a hadsereg hétfő délután intézett ultimátumot az ország politikai erőihez. A hadsereg főparancsnoka közölte, hogy ha a szemben álló politikai erők nem állapodnak meg 48 órán belül az egyiptomi nép követeléseinek teljesítéséről, a hadsereg megvalósítja "a jövőre vonatkozó saját menetrendjét".

A Murszi elnök mögött álló iszlamista Muzulmán Testvériség már korábban bejelentette, hogy visszautasítja az ultimátumot, és a hadsereget puccskísérlettel vádolta. Hajnali értesülések szerint Murszi támogatói az államfő melletti tömegtüntetésekre szólítottak fel.

Ugyancsak kedd hajnali hír, hogy az elnök elleni tüntetések nyomán benyújtotta lemondását Mohamed Kamel Amr külügyminiszter is. Előző nap a kormány legkevesebb négy minisztere benyújtotta a lemondását.

Hírügynökségi jelentések szerint Martin Dempsey, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke az éjszaka folyamán telefonon konzultált az egyiptomi hadsereg főparancsnokával. Részletek nem ismeretesek.

Vasárnap több százezren - egyes hírek szerint több millióan - vonultak utcára, és követelték Murszi lemondását. A tüntetéseket sok helyen - Kairóban és vidéken is - az elnök ellenfelei és hívei közötti összecsapások kísérték, amelyekben legalább 16-an életüket vesztették és csaknem 800-an megsebesültek.