Snowden befogadására kéri az európaiakat Assange

Vágólapra másolva!
Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója arra kérte szerdán az uniós országokat, elsősorban Franciaországot és Németországot, hogy fogadják be az amerikai hírszerző szervek titkos adatmegfigyelésének részleteit kiszivárogtató Edward Snowdent, aki az eddigi hírek szerint még mindig Moszkvában tartózkodik.
Vágólapra másolva!

"Az Európai Unió államainak, első helyen Franciaországnak és Németországnak a legjobb fogadtatásban kell őt részesíteniük, legyen az bármilyen státus formájában" - írta Assange a Le Monde című francia napilap szerda délután megjelent számában Christophe Deloire-ral, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő szervezet főtitkárával közösen jegyzett, Európának meg kell védenie Edward Snowdent című írásában.

A WikiLeaks alapítója úgy vélte, hogy a "2012-ben Nobel-békedíjat kapott Európai Uniónak meg kell mutatnia, hogy szándékában áll az információs szabadság védelme, függetlenül attól, hogy mennyire tart a legjobb szövetséges Egyesült Államok politikai nyomásgyakorlásától".

"Az elveiket és a szuverenitásukat is sértő intézkedés célpontjaként az Európai Unió országai tartoznak (ennyivel) Edward Snowdennek egyértelműen közérdekű leleplezéseiért" - fogalmazott Deloire és Assange, aki hónapok óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik és onnan segítette Snowden kijutását az Egyesült Államokból. Szerintük ha az Európai Unió Snowdent a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitvárójában hagyja, azzal saját elveit és létjogosultságának egy részét adja fel. "Nem lenne következetes, ha a diplomáciai sakálkiáltások után a leleplezések kezdeményezőjét magára hagynák" - tették hozzá.

Az amerikai hírszerző szervek titkos adatmegfigyeléseit leleplező Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt alkalmazottja 11 nappal ezelőtt hagyta el Hongkongot, azóta a moszkvai repülőtéren tartózkodik. Tőle származik az a dokumentum, amely alapján a Der Spiegel német hetilap arról számolt be, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgató berendezéseket telepített az Európai Bizottság washingtoni, illetve New York-i ENSZ-képviseletének irodáiba, emellett pedig behatolt az EU belső számítógépes hálózatába is. A leleplezés az uniós vezetők és a tagállamok felháborodását váltotta ki, s az Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi tárgyalások megindítását is késleltetheti.

Snowden a WikiLeaks tájékoztatása szerint mintegy húsz európai és latin-amerikai országban nyújtott be menekültjogi kérelmet, de egyelőre mindenhol elutasították. Franciaország azt közölte, hogy hivatalosan nem kapott semmilyen kérelmet Snowdentől. Egyedül Bolívia jelezte, hogy befogadná a volt hírszerzőt.

A Snowded kálváriájáról szóló összes cikkünket itt olvashatja.