Az egyiptomi hadsereg a Facebookon üzent a tüntetőknek

Vágólapra másolva!
Egységre, megbékélésre és nyugalomra szólított fel hajnali Facebookon közölt nyilatkozatában az egyiptomi hadsereg. Az állásfoglalás alig néhány órával azután látott napvilágot, hogy a Mohamed Murszi elnök megbuktatása ellen tiltakozó iszlamista szervezetek péntekre országos tüntetést hirdettek. Közben két tartományban rendkívüli állapotot hirdettek.
Vágólapra másolva!

A Facebookon megjelent állásfoglalásban az egyiptomi hadsereg vezetői hangsúlyozták, hogy a fegyveres erők és a biztonsági szervek biztosítani kívánják a nemzeti megbékélést, a konstruktív igazságszolgáltatást. Felszólították az egyiptomiakat, hogy a vég nélküli bosszú elkerülése érdekében kerüljék a Muzulmán Testvériség irodái elleni támadásokat.

A közlemény a tüntetési, illetve gyülekezési jog biztosítása mellett foglalt állást, de figyelmeztetett arra is, hogy kerülni kell az említett joggal való visszaélést. "A békés tiltakozás, valamint a véleménynyilvánítás szabadsága egyaránt olyan jog, amely valamennyi egyiptomit megillet" - mondták a katonai vezetők, akik ezt a "dicsőséges forradalom" egyik legfontosabb vívmányának nevezték.

Ugyanakkor szerintük az említett jogok indok nélküli, túlzó alkalmazása negatív következményekkel járhat. A közlemény az utak blokádjára, a hivatalos intézmények és a közszolgáltatások akadályozására utalt. Ez ugyanis fenyegetést jelent a szociális békére, a nemzeti érdekekre, és károkat okoz az ország biztonságának, illetve a gazdaságnak - állt a nyilatkozatban.

A hadsereg azt ígérte, hogy kerülni fog mindenfajta önkényes intézkedést valamennyi politikai csoporttal szemben, továbbá biztosítani fogja a tüntetéshez való jogot mindaddig, amíg azok nem fenyegetik a nemzetbiztonságot.

Összecsapás a Sínai-félszigeten

Közben iszlamista fegyveresek támadást indítottak a Sínai-félszigeten egy repülőtér és három katonai ellenőrző pont ellen péntek hajnalban. Az egy időben végrehajtott támadásokban meghalt egy egyiptomi katona, két másik pedig megsebesült. Megfigyelők a támadást összefüggésbe hozták az iszlamista Mohamed Murszi elnök megbuktatásával.

A kairói televízió jelentése szerint a támadók aknagránátokat lőttek ki az El Aris repülőtérre és az ellenőrző pontokra. A repülőtér az Izraellel közös határ közelében fekszik.

Obama nyomatékosan kér

Az Egyesült Államok csütörtökön nyomatékosan kérte az egyiptomi hatóságoktól, hogy hagyjanak fel Mohamed Murszi és az elmozdított elnök híveinek "önkényes fogva tartásával" - jelentette ki csütörtökön egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormánytisztviselő.

Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsának tagjai egyiptomi és térségbeli partnereiknek egyúttal hangsúlyozták a demokratikusan megválasztott polgári kormányzáshoz való "gyors és felelős" visszatérés fontosságát. Az egyiptomi külügyminiszter ezzel egy időben arról igyekezett biztosítani az Egyesült Államokat, hogy országában nem katonai puccs történt. Mohamed Kamel Amr erről telefonon tájékoztatta amerikai kollégáját, John Kerryt csütörtök este, hangsúlyozva, hogy Mohamed Murszi elnök megbuktatása nem jelentett katonai államcsínyt.

Az egyiptomi események meghatározásának azért van kiemelkedő jelentősége, hogy egy megválasztott államfő katonai eszközökkel történő megdöntése általában gazdasági szankciókat vonna maga után, és az Egyesült Államok számára lehetetlenné tenné az egyiptomi hadseregnek ígért, másfél milliárd dolláros katonai segély folyósítását.

Kairói bejelentés szerint Mohamed Kamel Amr külön is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Egyiptom stratégiai partnere. Reményét fejezte ki, hogy Washington helyesen értelmezi a helyzetet. "Ami történt, semmi esetre sem nevezhető államcsínynek" - hangoztatta a miniszter, aki az eseményeket a népakarat megnyilvánulásának minősítette.

A hivatásos diplomata Kamel Amr még közvetlenül Mohamed Murszi megbuktatása előtt benyújtotta lemondását. A katonai hatóságok döntése alapján megbízott külügyminiszterként azonban egyelőre ellátja hivatalát a tervezett szakértői kormány megalakulásáig.

Rendkívüli állapot

Az egyiptomi hadsereg pénteken délután rendkívüli állapotot hirdetett ki a szuezi és a dél-sínai tartományban. Hajnalban ugyanis iszlamista fegyveresek a Sínai-félszigeten megtámadtak egy repülőteret és három katonai ellenőrzőpontot. Egy katona meghalt. A rendkívüli állapot nem érinti a Szuezi-csatorna működését, a hajóforgalom a megszokott rendben halad.

Közben pedig az Afrikai Unió felfüggesztette Egyiptom tagságát a szervezetben. Az AU minden esetben felfüggeszti az adott ország tagságát, ha az ottani hatalomban az alkotmányt sértő változások történnek, márpedig Murszi eltávolítását így értékelték a szervezetben. Ez az állapot mindaddig fennáll majd, amíg helyre nem áll Egyiptomban az alkotmányos rend.