Összecsapott a tömeg a Tahrír térnél

Vágólapra másolva!
Összecsaptak péntek este a megbuktatott egyiptomi elnök hívei és ellenfelei a kairói Tahrír tér közelében. A táborok közti harcoknak egy péntek esti közlés szerint eddig tizenhét halálos áldozata van országszerte.
Vágólapra másolva!

Összecsaptak Murszi iszlamista hívei a liberális ellenzékkel a Nílus partján, az állami televíziónál, egy kilométerre a Tahrír tértől, ahol az ellenzék táborozott le.

A televízióban szaladó fiatalok csoportjait lehetett látni. Egyesek petárdákat hajigáltak, amelyek az ellentáborban csapódtak be.

A francia hírügynökség tudósítója lövéseket hallott, és látta, amint a két tábor kövekkel dobálta egymást az Október 6. hídon, miközben a mentők sebesülteket vittek el.

Az egyiptomi hadsereg erre reagálva katonai járműveket vonultatott fel péntek éjjel Kairóban a Níluson átívelő legfontosabb hídra, hogy szétválassza a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi iszlamista támogatóit és ellenzőit, akik összecsaptak az egyiptomi főváros szívében.

Több páncélos járművet vezényeltek a Tahrír tér közelében lévő Október 6. hídra, hogy távol tartsák Murszi támogatóit, akik az állami televízió épületénél, a Nílus partján gyülekeztek. A Murszi-ellenes tüntetésnek helyet adó Tahrír tér felett katonai helikopterek járőröztek.

A hadsereg szóvivője is megerősítette a francia hírügynökségnek, hogy a hadsereg közbeavatkozik a két tüntető tábor szétválasztása érdekében. "Mi nem foglalunk állást egyik fél mellett sem. A mi feladatunk a tüntetők életének megvédése" – jelentette ki Ahmed Ali ezredes.

A Tahrír tér környéki összecsapásokban két ember halt meg és hetvenen sebesültek meg - jelentette az állami televízió. A MENA hivatalos hírügynökség beszámolója szerint Alexandriában egy ember halt meg és 120-an sebesültek meg a Murszi hívei és ellenfelei közötti összecsapásokban.

A kairói egészségügy-minisztérium legfrissebb adatai szerint az összecsapásoknak pénteken országszerte tizenhét halálos áldozatuk volt.

Az Észak-Sínai kormányzóság székhelyén, el-Arísban megtámadták a kormányzói hivatalt és az épületre felvonták a zászlajukat péntek este Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi iszlamista elnök hívei – jelentette az AFP francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.

A tüntetők behatoltak az épületbe, ahonnan a biztonsági erők tűzpárbaj után kivonultak.

Közben az állami televízió azt közölte, hogy az egyiptomi hatóságok kijárási tilalmat vezettek be az Észak-Sínai kormányzóság két, Izraellel és a Gázai-övezettel határos városában. A kijárási tilalom Sejk-Zuveidben és Rafahban van érvényben - jelentette a televízió, de további részleteket nem közölt.
A hadsereg egyik szóvivője ugyanakkor cáfolta a televízió értesülését.

A Sínai-félszigeten "törvényen kívüli állapot" uralkodik a Hoszni Mubarak elnök megbuktatásával végződött felkelés óta, és a héten ismét felütötte a fejét az erőszak, amióta a hadsereg elmozdította tisztségéből utódját, a Muzulmán Testvériség elnökjelöltjeként megválasztott Mohamed Murszit.
Motorkerékpáros fegyveresek öt rendőrt lőttek agyon pénteken ebben a térségben.

Az iszlamisták pénteken elutasították a "katonai puccsot" és a Muzulmán Testvériség számos vezetőjét őrizetve vevő "rendőrállamot".

A megbuktatott elnök hívei és ellenzői között országszerte több kormányzóságban is voltak összecsapások, így Egyiptom déli részében, a Szuezi-csatorna mentén és a Nílus deltájában.