Kisiklott olajvonat borított lángba egy kanadai kisvárost

Vágólapra másolva!
Legalább 60 ember eltűnt, miután kisiklott és lángba borult egy nyersolajat szállító vonat egy kanadai kisvárosban. A Québec tartományban - Montrealtól 250 kilométerre keletre - fekvő Lac Méganticban több tucat ház gyulladt ki ezer embert ki kellett telepíteni. Olaj lepte el a várost keresztező folyót is. 
Vágólapra másolva!

Kisiklott egy nyersolajat szállító tehervonat egy kanadai kisváros központjában szombaton. A 77 kocsiból álló szerelvény a 6000 lakosú Lac Megantic külterületén parkolt. Mikor a mozdonyon személyzetet váltottak, a vagonok, valahogy leszakadtak, begurultak a városba a lejtőn, és kisiklottak. Az érintett Montreal, Maine & Atlantic vasúttársaság szóvivője szerint a mozdonyok fékjei be voltak húzva.

A kiskló vagonok közül több felrobbant, felgyújtva a közeli épületeket is. A baleset után 12 órával még mindig tomboló tűzzel 120 tűzoltó küzd. A helyszín körül egy kilométer átmérőjű biztonsági zónát jelöltek ki, mivel félő, hogy további vagonok is felrobbannak. Ezer embert kellett kitelepíteni.

Forrás: EPA/Kanadai királyi lovas rendőrség

Áldozatokról egyelőre nem érkezett hivatalos jelentés, de a helyszíni beszámolók szerint legalább 60 ember eltűnt. Szemtanúk azt mondták, hogy a városközpont zsúfolt volt a baleset idején, és a fellobbanó lángok nagy káoszt okoztak.

Szemtanúk szerint a vonat teljes sebességgel haladt, amikor kisiklott. Ezután robbanások sorozata hallatszott, majd tűz és hatalmas füstfelhő keletkezett. A lángok ellen az Egyesült Államokból (a szomszédos Maine államból) is érkeztek tűzoltók.

"Soha nem történt még velünk ilyen. A Metro-áruház, a Dollarama, minden, ami ott volt eltűnt" - idézte az AP hírügynökség Claude Bedard helyi lakost. Stephen Harper kanadai miniszterelnök a Twitteren fejezte ki együttérzését a robbanás érintettjei felé. "Szörnyű hír" - írta.

A nyers könnyűolaj egy része - amelyet egy észak-dakotai olajmezőről szállítottak Kanadába - a városon átfolyó Chaudiere folyóba ömlött.