Összeállt az új cseh kormány névsora

Vágólapra másolva!
Egy ideiglenes kormányzásban jártas volt miniszterelnök lesz a pénzügyminiszter Csehországban. Az új kabinet elvileg napokon belül munkába állhat, de kétséges, hogy megkapja-e a bizalmat a képviselőháztól.
Vágólapra másolva!

Összeállt a Jirí Rusnok miniszterelnök vezette cseh szakértői kormány névsora. Miután mind a 14 miniszteri tárcának van gazdája, Milos Zeman köztársasági elnök szerdán kinevezheti az új kabinetet.

Utolsóként a pénzügyi tárca vezetőjét nevezte meg Jirí Rusnok. Hétfőn délelőtt közölte, hogy a tárca élén Jan Fischer volt kormányfő áll majd. A 62 éves Fischer 2009-2010-ben vezette az akkori szakértői kormányt, az idén pedig államfőjelölt volt. Fishcer a kormányfő helyettese is lesz.

A miniszterelnök a hatályos szabályok szerint kormányának kinevezésétől számítva 30 napon belül köteles bizalmat kérni a képviselőháztól.

Csehországban azért van szükség új kormány megalakítására, mert Petr Necas polgári demokrata miniszterelnök lemondásra kényszerült, miután vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, Jana Nagyovát, akit hivatali visszaéléssel és korrupcióval gyanúsítanak.

Az államügyészség ugyancsak hétfőn jelentette be, hogy büntetőeljárást indítana Petr Necas ellen. Ivo Istvan államügyész ezért hétfőn délelőtt hivatalos kéréssel fordult Miroslava Nemcovához, az alsóház elnökéhez, hogy a testület az üggyel kapcsolatban vonja meg a képviselői mentességet Necastól. Nemcová közölte: az államügyészség kérése előbb a mandátumvizsgáló bizottság elé kerül, amely vagy támogatja, vagy elutasítja a kérést. Ezután a képviselőház is napirendre tűzi az ügyet.

Még hátravan a bizalmi szavazás

Az új miniszterelnök a hatályos szabályok szerint kormányának kinevezésétől számítva 30 napon belül köteles bizalmat kérni a képviselőháztól. Márpedig a parlamenti pártok többsége továbbra is azt hangoztatja, hogy nem szavaz bizalmat a Rusnok-kormánynak. Az eddigi kormánykoalíció pártjai kormányzati pozícióban szeretnének maradni, de új miniszterelnökkel, míg az ellenzék mihamarabb előrehozott választást szeretne.

A Rusnok-kabinetben három ismert szociáldemokrata politikus is miniszteri tisztséget vállalt. Marie Benesová lesz az igazságügyi miniszter, Jan Kohout a külügyminiszter, míg Frantisek Konícek a munkaügyi és népjóléti minisztérium vezetését vállalta el.

A szociáldemokraták elnöksége szerint az, aki a párttagok közül tisztséget vállal a Rusnok-kormányban, lépjen ki a pártból. A három miniszterjelölt ugyanakkor egybehangzóan azt közölte, hogy miniszteri tisztségük idejére felfüggesztik párttagságukat.

A jelenlegi kormány védelmi minisztere, Vlastimil Picek elvállalta, hogy hivatalában marad. Ezzel kivívta az eddigi jobbközép kormánykoalíció bírálatát.