Ártatlannak vallotta magát a bostoni robbantó

Vágólapra másolva!
Először hallgatták meg szerdán a bíróságon Dzsohar Carnajevet, akit a bostoni maratonin történt robbantással vádolnak. A férfi ártatlannak vallotta magát.
Vágólapra másolva!

Ártatlannak vallotta magát a bíróságon a bostoni robbantó, Dzsohar Carnajev. A férfi ellen az április 15-i bostoni maratoni finisében végrehajtott terrortámadás miatt indult per. Összesen 30 pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt emeltek vádat ellene. A 19 éves, csecsen származású amerikai állampolgár szerdán először jelent meg a bíróság előtt és találkozott az áldozatok hozzátartozóival.

Carnajev a vád szerint bátyjával, a 26 éves Tamerlannal együtt követte el a három halottal és 260 sérülttel járó kettős robbantást két kuktába szerelt, távirányítású pokolgéppel. A fivérek negyedik áldozata egy rendőr volt, akit négy nappal később lőttek agyon.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) április 18-án tette közzé a két testvérről biztonsági kamerák által készített felvételeket, és még aznap este tűzharcba keveredtek a rendőrökkel.

Tamerlan Carnajev belehalt az összetűzés során kapott sebekbe, illetve abba, hogy az öccse egy elrabolt terepjáróval áthajtott rajta. Dzsohar ugyancsak súlyosan megsérült a rendőrökkel vívott tűzharcban, április 19-i elfogása óta börtönkórházban kezelték. Egy nála talált feljegyzésben a muszlimokkal szemben alkalmazott amerikai erőszakkal indokolta a merényletet.

Az idősebb Carnajev szerepelt a terroristagyanús személyek nyilvántartásában, mert az oroszok két alkalommal is figyelmeztették az amerikai hatóságokat, hogy iszlamista szélsőséges lehet.

A vádirat nem tett említést arról, hogy a két fivérnek kapcsolatai lettek volna terrorszervezetekkel, de szerepel benne, hogy a bombakészítéshez szükséges információkat az internetről gyűjtötték össze, és a világhálónak szerepe volt a radikalizálódásukban. A bombákhoz használt 3,6 kilogramm robbanóanyagot New Hampshire államban vásárolt petárdákból nyerték.

Dzsohar Carnajev tízévi amerikai tartózkodás után, tavaly szeptember 11-én kapta meg az amerikai állampolgárságot. Testvérét csak május 10-én tudták eltemetni a Virginia állambeli Doswell muszlim temetőjében, mert addig senki sehol nem akart számára sírhelyet biztosítani.