Porszívót tervezett szeptember 11. kitervelője

Vágólapra másolva!
Kálid Sejk Mohamed, aki saját bevallása szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzője volt, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) engedélyével porszívót tervezett titkos romániai börtönében - közölte csütörtökön nevük elhallhatását kérő CIA-alkalmazottakra hivatkozva az AP hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A CIA az elfoglaltság engedélyezésével azt igyekezett elősegíteni, hogy Mohamed megőrizze ép elméjét. Ez a jelentések szerint több társával ellentétben, sikerült is neki. A hír szerint Mohamedet egy lengyelországi titkos börtönben a CIA a legkeményebb vallatási módszereinek vetette alá, köztük 183 alkalommal a vízbefojtást imitáló, sokat bírált "waterboarding" elnevezésű eljárásnak is. Előfordult, hogy 180 órán keresztül nem hagyták aludni.

A férfi állítólag 2003 szeptemberében került Bukarestbe, miután a lengyelországi titkos börtönt felszámolták. Itt, mintegy professzorként pózolva, előadásokat tartott a CIA ügynökeinek arról, hogy mi vezette el a dzsihádhoz. Mohamedet csokoládéval jutalmazták az al-Kaidáról elmondott információkért.

A férfi 1986-ban az Egyesült Államokban, az észak-karolinai állami egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát. A porszívó-tervezéshez az általa az interneten fellelt mintákat használt fel. Az nem derült ki, hogy miért pont ilyen berendezést kívánt megalkotni és hogy rajzai nem tartalmaznak-e esetleg rejtett titkos üzeneteket.

Ha megvannak még a tervrajzok, akkor azokat feltehetően a CIA őrzi, mert Mohamed aligha vihetett át magával személyes tárgyakat a guantánamói börtönbe, ahová a titkos romániai tömlöc 2006 elején történt bezárása után átszállították. Az AP a tájékoztatás szabadságára vonatkozó törvény alapján kérte a CIA-t, hogy bocsássa rendelkezésére a rajzokat, vagy az azokról készült hivatalos feljegyzéseket, ám a hírszerző szervezet ezt elutasította. Arra hivatkozott, hogy a porszívótervek, ha léteznek egyáltalán, műveleti anyagnak és ezáltal szigorú államtitoknak minősülnek, amely kivételt képez az AP által jogalapként említett jogszabály alól, és nem terjeszthető a nyilvánosság elé. Így a Mohamed által tervezett készülék lehet a világ legtitkosabb porszívója.