Amerikát nem zavarja az egyiptomi puccs

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok változatlanul úgy tervezi, hogy a következő hetekben leszállítja az Egyiptomnak szánt F-16-os vadászbombázók újabb négy darabját - közölték helyi idő szerint szerdán a Pentagon tisztségviselői.
Vágólapra másolva!

A fegyverszállítási terveken nem változtatott az a tény, hogy az egyiptomi hadsereg a múlt héten megbuktatta Mohamed Murszi elnököt.

Washington óvatos politikát folytat az egyiptomi fordulattal kapcsolatban: nem üdvözölte a Muzulmán Testvériség által támogatott Murszi eltávolítását, de nem is minősítette puccsnak. Utóbbi esetben ugyanis a törvények értelmében le kellene állítania az Egyiptomnak folyósított évi 1,5 milliárd dolláros katonai támogatást, és ezzel elvesztené Kairóra gyakorolt politikai befolyásának egyik fontos eszközét.

A vadászgépek, amelyeket valószínűleg augusztusban szállítanak, és amelyeket a Lockheed Martin hadiipari nagyvállalat gyártott, része az Egyesült Államok által Egyiptomnak nyújtott éves segélycsomagnak.

Jay Carney fehér házi szóvivő kérdésre úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi amerikai álláspont szerint nincs szükség a segélyprogram sietős módosítására. A vadászgépek ügyében a Pentagonhoz irányította az újságírókat.

A Pentagon a sajtó érdeklődésére nyilatkozatot adott ki, megismételve Barack Obama elnök július 3-i közlését, amely szerint az amerikai elnök utasítást adott az Egyiptomnak nyújtott amerikai segély felülvizsgálatára. Arra a kérdésre, hogy ez az intézkedés vonatkozik-e az F-16-osok szállításának leállítására, egy amerikai illetékes így válaszolt: "A szállítások az eredeti tervek szerint folytatódnak."

A Lockheed Martin, a Pentagon legnagyobb fegyverszállítója elzárkózott az ügy kommentálásától. Egyiptom az amerikai segélyprogramok egyik legnagyobb haszonélvezője, mióta 1979-ben békeszerződést írt alá Izraellel. Első arab országként vásárolt F-16-osokat Washingtontól egy katonai támogatási program keretében. Ezt széles körben a kétoldalú politikai és biztonsági kapcsolatok jelképének tekintik. Az amerikai támogatás egy másik kulcsfontosságú eleme az M1A1 Abrams páncélosok közös gyártása.

A szeptemberben végződő 2013-as pénzügyi évben Washington már lekötött 650 millió dollár értékű katonai támogatást Kairónak, további 585 millió dollár még függőben van - közölte egy amerikai illetékes.

További nyolc F-16-os szállítását tervezik decemberben. A csomag keretében összesen 20 darab F-16-ost szállítanának, ebből nyolc már megérkezett.