Előbújt reptéri barlangjából az amerikai szivárogtató

Edward Snowden, balján Sarah Harrison a WikiLeakstől a moszkvai Seremetyevo repülőtéren
Vágólapra másolva!
Orosz menekültstátuszért folyamodik az amerikai lehallgatási botrány kulcsfigurája. Edward Snowden péntek délután Moszkvában emberi jogi szervezeteknek azt mondta, hogy elfogadja az orosz feltételeket, de csak azért, hogy később tovább tudjon utazni Dél-Amerikába. A férfi patthelyzetben volt, csak orosz segítséggel tudna továbbmenni.
Vágólapra másolva!

Hosszú bujkálás után újra megmutatta magát az amerikai lehallgatási botrányt kirobbantó férfi, Edward Snowden, aki a moszkvai Seremetyevo reptéren nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel találkozott. A férfi hollétéről hetek óta csak találgatott a média, mert azóta nem állt a nyilvánosság elé, hogy egy hongkongi interjúban kirobbantotta az amerikai adatgyűjtésről, világméretű telefonos lehallgatásokról és internetes megfigyelésekről szóló botrányt. Most viszont meglepő bejelentéssel állt elő, és le is fényképezték.

A legfrissebb kép Edward Snowdenről. Balra Sarah Harrison, a WikiLeaks munkatársa Forrás: Human Rights Watch/Tanya Lokshina

Snowden a reptérre hívott emberi jogi szervezetekkel közölte, hogy elfogadja az orosz menekültstátuszt. Korábban számtalan országba adott be menedékkérelmet, és ezek közül Oroszország, Venezuela, Bolívia, Nicaragua és Ecuador jelezte, hogy befogadnák. A venezuelai ígéretet hivatalos formában is megkapta már, az oroszhoz viszont feltételek is jártak: Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy csak azzal a feltétellel hajlandó elfogadni Snowden menedékkérelmét, hogy a férfi "nem árt többet az Egyesült Államoknak".Ezt sokan úgy értelmezék, hogy Snowdennek abba kellene hagynia a szivárogtatást.

A férfi a feltételre válaszul korábban visszavonta az orosz menedékkérelmét, de úgy tűnik, most meggondolta magát. Azért döntött így, mert belátta, hogy utazási okmányok híján nem tud továbbutazni a moszkvai reptérről, patthelyzetbe került. A Snowdennel tárgyaló egyik aktivista szerint azonban a férfi nem akar végleg Oroszországban letelepedni, csak megpróbál kikecmeregni a csapdából, amelybe azután került, hogy az amerikai hatóságok érvénytelenítették az útlevelét, és Moszkvában ragadt. Később a jelek szerint továbbutazna Dél-Amerikába.

Snowden ugyanakkor azt is jelezte, hogy sajátosan értelmezi Vlagyimir Putyin feltételét. A Snowdennel tárgyaló aktivisták egyike szerint azt mondta: „Semmilyen cselekedetem, amit tettem, vagy tenni tervezek, nem irányult arra, hogy az Egyesült Államoknak ártsak”. Ebben a megközelítésben tehát ő úgy értelmezi, hogy tovább szivárogtathat az oroszok védelme alatt is, hiszen azzal nem árt, hanem használ az országának.

Ellepték a repteret a kamerák

Snowden és az emberi jogi szervezetek találkozóját péntek délután hatalmas médiaérdeklődés követte. Miközben a repteret elárasztották az újságírók, Snowden a tranzitváró egyik elzárt részében a Human Rights Watch, az Amnesty International és a Transparency International képviselőivel találkozott. A Human Rights Watch által közzétett kép tanúsága szerint a találkozón a WikiLeaks egyik képviselője is ott volt. Később a Guardian megírta, hogy jelen volt egy ügyvéd, egy orosz parlamenti képviselő, és az orosz emberi jogi ombudsman is.

Nem sokkal négy előtt, miközben Snowden és a jogvédők zárt ajtó mögötti egyeztetése folyamatban volt, a Human Rights Watch, Tanya Loksina munkatársa folyamatosan jelentette a benti fejleményeket a New York Timesnak. A jelentések szerint Snowden belátta, hogy legalábbis átmenetileg az orosz menedékkérelem az egyetlen esélye. Nemzetközi szervezetekhez nem fordulhat, mert azok előtt személyesen kellene megjelennie, ő viszont egyelpre még a tranzitvárót sem tudná elhagyni.

A sajtóval is beszélni akar

A találkozó célja a brit Guardian szerint az volt, hogy megbeszéljék, mi legyen Snowden következő lépése. A férfi korábban emailben hívta meg a résztvevőket, akik közül a Human Rights Watch közzé is tette a meghívót. A Reuters szintén kapott korábban egy emailt Snowdentől, amelyben a szivárogtató jelezte: a találkozóra nem fogják beengedni a médiát, de később a sajtóval is beszélni fog. A találkozó a Guardian jelentése szerint délután 4 óra körül ért véget.

A Russia Today angol nyelvű orosz hírtelevízió kora délután élő képet sugároz a reptérről. A felvételen az látszik, hogy a tolongó újságírók egy zárt ajtó előtt várakoznak a reptéren.

A Russia Today orosz hírtelevízió kamerája élő képet ad a reptérről