Sokba kerülhet a szaúdi hercegnőnek Amerikában megszökött rabszolgája

Meshael Alayban
Vágólapra másolva!
Rabszolgatartással vádolnak Kaliforniában egy állítólagos szaúdi hercegnőt, aki a vád szerint csicskáztatta Kenyából szerződtetett bejárónőjét. A kenyai asszonynak sikerült megszöknie, és bíróságra vitte az ügyét. A hercegnő nagyon rosszul járhat, ha rábizonyítják a rabszolgatartást, mert Kalifornia állam éppen tavaly szigorította keményen az embercsempészet és a kényszermunka büntetését.
Vágólapra másolva!

Akár 12 év börtönt is kaphat az USA-ban egy 42 éves arab nő, aki egy különös rabszolgatartási ügyben került a vádlottak padjára – írja a BBC. Az állítólag a Szaúd-Arábiai uralkodóházhoz tartozó Mesáel Alajbant ugyanis egyik alkalmazottja azzal vádolta meg, hogy rabszolgaként dolgoztatta őt az arab országban, majd Amerikában is. A szaúdi nő ugyan nem tett vallomást, de úgy tűnik, kemény árat fizethet amerikai kiruccanásáért.

Az ügy pikantériája, hogy az ügyészek szerint a vádlott egy hercegnő, Abdulrahman bin Nasszer bin Abdul-aziz al-Szaud herceg hat feleségének egyike. A herceg a szaúdi királyi ház, az al-Szaud család sarja, így egyelőre nem tudni, milyen nemzetközi kalamajka keveredhet az állítólagos feleség letartóztatásából. A nő mindenesetre még szabadlábon védekezhet, miután kifizette az 5 millió dolláros (kb. 1,1 milliárd forint) óvadékot.

A per volumenét mutatja, hogy az ügyészek négyszer ekkora óvadékot szerettek volna kiharcolni - annyi pénzből Magyarországon már bevásárlóközpontot lehet építeni. Végül azonban meg kellett elégedniük azzal, hogy a hercegnőnek a kisebb óvadék mellett GPS-nyomkövetőt kell viselnie, és elvették az útlevelét is, hogy biztosan ne tudja elhagyni Amerikát az ítélethirdetésig.

Sok pénzt és könnyű munkát ígért

Az állítólagos hercegnő vádlója egy meg nem nevezett, 30 éves kenyai asszony, aki tavaly csapott fel Mesáel Alajbanhoz háztartási alkalmazottnak. A nagy munkanélküliséggel küzdő Kenyában nem ritka, hogy az emberek külföldön, arab országokban keresnek munkát, a kenyai asszony pedig kifejezetten jó ajánlatot kapott. Ügyvédje szerint a szerződésében havi 1600 dolláros (kb. 360 000 forint) fizetést ígértek neki heti öt nap, napi nyolc óra munkavégzés után. Mindebből azonban a munkába állás után semmit nem tartottak be.

Mesáel Alajban, a rabszolgatartással vádolt állítólagos hercegnő Forrás: AFP

A kenyai nő azt állítja, hogy a beígért fizetés helyett csak havi 220 dollárt (kb. 50 000 forint) kapott, és arra kényszerítették, hogy napi 16 órában robotoljon, kora reggeltől késő éjszakáig. Bár úgy érezte, becsapták, fel sem tudott mondani, mert útlevelét állítása szerint elvették a munkaadói. Csak egy nagyon rövid időre kapta vissza, amikor az arab hercegnőt Amerikába kellett kísérnie.

Kaliforniában aztán tovább folytatódott a szenvedése, állítólag legalább 8 ember után kellett elvégeznie a házimunkát egy épület négy különböző lakásában. A nő szerint az épületben gyakorlatilag fogoly volt. Amikor végül sikerült megszöknie, leintett egy buszt, és azonnal a rendőrségre ment. Feljelentése után Mesáel Alajbant szerdán vették őrizetbe az amerikai hatóságok.

150 éve tilos rabszolgákat tartani

A bíróságon az arab nő ügyvédei azt állították, hogy egyszerű munkaügyi vitáról van szó, az alkalmazottnak és a munkaadónak csupán a munkaórák körül támadt nézeteltérése. A kenyai nő ügyvédje azonban a BBC szerint azt állítja, hogy ügyfele az arab hercegnő rabszolgája volt. „Nem mozoghatott szabadon. Megfélemlítették. Ígértek neki valamit egy másik országban, és amikor idehozták, ez megváltozott. Túldolgoztatták és alulfizették” – sorolta az ügyvéd a vádakat.

Egyelőre minden jel arra utal, hogy az ügyet a hatóságok is rabszolga-pernek fogják fel, a kaliforniai Orange County kerületi ügyésze a vádat úgy értelmezte, mint „a kényszermunka mintapéldája”. „Eltelt 150 év a rabszolgaság eltörlését kihirdető kiáltvány kiadása óta, és azóta törvénytelen rabszolgákat tartani az Egyesült Államokban, és Kaliforniában is” – nyilatkozta az ügyész. „Kiábrándító azt látni, hogy az országban mégis ilyesmi történik” – tette hozzá.

Kalifornia állam éppen tavaly novemberben tette tanúbizonyságát annak, hogy egyáltalán nincs ínyére az ilyesmi. Az államban ekkor tartottak népszavazást arról, hogy az embercsempészettel, kényszermunkával összefüggő bűncselekményeket sokkal szigorúbban büntessék, gyakorlatilag megduplázva a maximális kiszabható büntetést. Ezért aztán, ha bűnösnek találják, az arab hercegnő akár 12 évig is börtönben ülhet az állítólag sanyargatott kenyai bejárónő miatt.