Menedéket kért az oroszoktól az amerikai kiszivárogtató

Vágólapra másolva!
Edward Snowden hivatalosan benyújtotta az ideiglenes menedékre vonatkozó kérelmét az illetékes orosz hatóságoknak a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren - jelentette be kedden Anatolij Kucserena orosz ügyvéd.
Vágólapra másolva!

"Edward Snowden a seremetyjevói repülőtéren átadta kérelmét a Szövetségi Migrációs Szolgálat munkatársának" - közölte az ügyvéd.

Edward Snowden, aki egy hongkongi interjúban kirobbantotta az amerikai adatgyűjtésről, világméretű telefonos lehallgatásokról és internetes megfigyelésekről szóló botrányt, a múlt héten állt újra nyilvánosság elé. Mivel Washington súlyos törvénysértéssel vádolja, Hongkongból Moszkvába menekült, és a reptéren vesztegel már három hete. A moszkvai Seremetyjevo reptéren Snowden azt mondta korábban, hogy bár több ország jelezte, hogy elfogadná a menedékkérelmét, ő az orosz menekültstátuszt választja.

Azért döntött így, mert belátta, hogy utazási okmányok híján nem tud továbbutazni a moszkvai reptérről, patthelyzetbe került. A Snowdennel tárgyaló egyik aktivista szerint azonban a férfi nem akar végleg Oroszországban letelepedni, csak megpróbál kikecmeregni a csapdából, amelybe az után került, hogy az amerikai hatóságok érvénytelenítették az útlevelét, és Moszkvában ragadt.