Drón végzett az al-Kaida-vezetővel

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet az internetre feltett videoüzenetében szerdán megerősítette, hogy meghalt második számú vezetője, a szaúd-arábiai Sza'íd as-Sahrí.
Vágólapra másolva!

A terrorszervezet erős emberének tekintett as-Sahrí haláláról a jemeni hatóságok már korábban beszámoltak. A jemeni nemzetbiztonsági főtanács idén januárban közleményében jelentette, hogy Sza'íd Ali as-Sahrí, az AQAP "társalapítója" 2012. november 28-án megsebesült egy légicsapásban, és később belehalt a sebesüléseibe. A főtanács egyik tagja közölte azt is, hogy a sebesülések miatt as-Sahrí kómába esett, majd meghalt.

Eddig többször keltették as-Sahrí halálhírét. A jemeni védelmi minisztérium már tavaly szeptemberben állította, hogy a hadsereg megölte a szaúdi származású Sza'íd Ali as-Sahrít, de ezt ő maga cáfolta.

A most közöltek szerint a férfival egy amerikai robotrepülőgép végzett. Az Egyesült Államok rendszeresen támadja drónokkal a helyi al-Kaida célpontjait. A szervezetet Washington az al-Kaida legveszélyesebb szárnyaként tartja nyilván, amely számos nemzetközi merényletet tervezett, egyebek között repülőgépek ellen.

Sahrít az amerikai hatóságok fogva tartották a guantánamói fogolytáborban, majd 2007-ben átadták a szaúdi hatóságoknak. Részt vett abban a rehabilitációs programban, amelyet Szaúd-Arábia indított a fogolytáborból kiadott állampolgárainak, de megszökött onnan, és csatlakozott az al-Kaida jemeni szárnyához. A jemeni szárny 2009-ben egyesült a szaúdival.