Románok járőröznek Szoboszlón

Vágólapra másolva!
Közös magyar-román rendőrségi járőrszolgálat indult Hajdúszoboszlón. Az egy hónapos akció során a fürdőváros turisztikailag kiemelt övezeteiben teljesítenek szolgálatot a két ország rendőrei.
Vágólapra másolva!

A Hajdúszoboszlóra a nyári főszezonban érkezők egyharmada külföldi, köztük a legtöbben román állampolgárok - hívta fel a figyelmet Gyurosovics József rendőr dandártábornok, Hajdú-Bihar megyei főkapitány. Hétköznapokon a belvárosban, míg hétvégén a fürdő területén fog járőrözni két-két magyar és román rendőr. Utóbbiak fegyver nélkül teljesítenek szolgálatot, és nem is intézkedhetnek a magyar kollégáik nélkül - mondta a főkapitány az MTI kérdésére.

Gyurosovics József megjegyezte, a határ menti együttműködés nemcsak a turizmus, hanem a közlekedésrendészet és a bűnüldözés területén is kiváló a romániai Bihar Megyei Rendőr-felügyelőséggel. Példaként idézte fel a közös határ menti közúti ellenőrzéseket és az elmúlt években hagyományossá vált hajdúszoboszlói járőrszolgálatot.

Liviu Popa tábornok, a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőség vezetője kiemelte: egy-egy határ menti régió közös rendőri ellenőrzése kiemelt uniós együttműködési modell, hiszen "a bűnözés nem ismer országhatárokat".

Mint mondta, a hajdúszoboszlóival párhuzamosan a határ túloldalán, a magyarok által kedvelt Biharfüred térségében is tartanak járőrszolgálatot a két szervezet állományának tagjai.

A két rendőri vezető az MTI érdeklődésére elmondta: igyekeztek úgy kiválogatni a kiküldött kollégákat, hogy közöttük ne legyenek nyelvi problémák, a Hajdúszoboszlóra érkező rendőrök beszélnek magyarul.