Átvágták a szófiai parlament körüli blokádot

Vágólapra másolva!
Szerda hajnalban kiszabadították a kedd esti blokád miatt a bulgáriai parlamentben rekedt képviselőket. A barikádon buldózerrel nyitottak utat a rendőrök, de a tüntetők reggel már elkezdték visszaépíteni. Többen megsérültek.
Vágólapra másolva!

Hajnalban rohamrendőrök oszlatták fel azt a blokádot, amelyet tüntetők vontak a bulgáriai parlament és az Alexander Nyevszkij katedrális köré Szófiában. A szerda reggel három és négy óra között végrehajtott akcióban többen megsérültek. A rendőrök bulldózert is bevetettek, hogy eltakarítsák az útból a tüntetők által felállított, törmelékből, kukákból, konténeres növényekből, utcai padokból álló barikádokat.

A kormányellenes tüntetők kedd este vontak blokádot a parlament köré, miközben az épületben több képviselő és miniszter is tartózkodott. A bent rekedt körülbelül 100 főt először este tíz körül próbálták kihozni az autóbusszal, de a tüntetők ezt megakadályozták. Akkor és a hajnali oszlatásnál is többen megsérültek, köztük rendőrök is. A tüntetők közben reggel elkezdték visszaépíteni a barikádot - jelentette a Sofiaglobe.com angol nyelvű bulgáriai híroldal.

A demonstrálók 40. napja tüntetnek a kormány ellen, eredetileg amiatt, hogy egy médiamogult akartak kinevezni a nemzetbiztonsági szolgálatok élére. A kedd esti újabb tiltakozásokat az váltotta ki, hogy a kormány a költségvetés módosítását vetette fel. Bulgáriában hónapok óta egymás érik a tüntetések és a zavargások elsősorban a rossz életszínvonal és a mindent átszövő korrupció miatt. A tüntetők már a májusban, a korábbi tiltakozások miatt előrehozott választások után felállt új kormány távozását követelik.

A bolgár parlament egyelőre nem folytatódik a munka a kormányszóvivő szerint a képviselők csak a rend helyreállítása után térnek vissza az ülésterembe.