Magyarságot sértő tanulmányok miatt figyelmeztették a román akadémiát

2013.07.24. 23:16

A romániai diszkriminációellenes tanács a magyar kisebbségre nézve sértőnek találta két olyan tanulmány megállapításait, amelyek egy, a Román Tudományos Akadémiához tartozó intézetben készültek. Az egyikben a "magyar etnikumúak reprodukciójáról" értekeztek.

Figyelmeztette a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács a Román Tudományos Akadémiát két tanulmány miatt, amely sértő megállapításokat tartalmaz a magyarságról - közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

Az egyik tanulmány a 2011-ben hatályba lépett román oktatási törvényt elemzi, a másik a Hargita és a Kovászna megyei románok helyzetével foglalkozik. Mindkét tanulmányt a Román Tudományos Akadémia égisze alatt működő Etnikai Kérdések Európai Tanulmányi Központja tette közzé, 2010-ben és 2012-ben, Radu Baltasiunak, a központ igazgatójának szakmai vezetésével.

Cristian Gojinescu kutató fordult a diszkriminációellenes tanácshoz, mert szerinte a tanulmányokban használt terminológia nem felel meg a tudományos ismérveknek, és sérti a nemzeti kisebbségek jogait, így például az anyanyelv használatához való jogot.

A testület kifogásolta egyebek között azon megállapításokat, amelyek szerint "a romániai magyar elitek megpróbálják befolyásolni és megszervezni a demográfiai folyamatokat a magyar etnikumúak reprodukciója érdekében", illetve "a vegyes házasságokban élő magyar nők román gyereket szülnek, akik kiemelt figyelemben részesülnek". A diszkriminációellenes tanács szerint ezek a megállapítások hátrányos megkülönböztetésnek minősülnek. A tanács azt ajánlotta az intézetnek, hogy tanulmányaiban ne használjon olyan megállapításokat, amelyek sértik a magyarok méltóságát.

Ionel Haiduc, a Román Tudományos Akadémia elnöke a Mediafaxnak elmondta, hogy a két írás nem tartozik az akadémia hivatalos dokumentumai közé, a hozzájuk tartozó valamennyi intézet maga felel azért, amit közöl.