Újabb perek a székely zászló miatt Romániában

Vágólapra másolva!
Székelyföldi önkormányzatok dacolnak a romániai hatósággal. Nem hajlandók bevonni az épületükre kifüggesztett székely zászlót, amelyet a prefektusi hivatal szerint csak ünnepeken használhatnának. Újabb két per indult emiatt.
Vágólapra másolva!

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal és a Kovászna megyei tanács ellen is pert indított a megyei prefektusi hivatal, amely azt nehezményezi, hogy a két intézmény homlokzatán székely zászló lobog - írta pénteken a Maszol.ro hírportál.

A portál szerint a kormány helyi megbízottja már januárban felszólította az önkormányzatokat a székely zászló eltávolítására, de a felszólításoknak nem tettek eleget. A hivatal szerint a nemzeti kisebbségek használhatják nemzeti jelképeiket, de csak ünnepek alkalmából, így a székely zászló nem lenghet állandóan az önkormányzati épületeken.

A Kovászna megyei prefektúra május óta hat település önkormányzatát perelte be a székely zászló használata miatt: a kézdivásárhelyi, a baróti, a csernátoni, a kökösi, a lemhényi és az árkosi polgármesteri hivatalt.

Ugyanakkor a prefektus felszólítására a kovásznai, a gelencei, az ozsdolai és a vargyasi polgármester bevonatta a székely zászlót. Utóbbi kettő azonban egy idő után újra kifüggesztette, ezért őket ismét felszólította a zászló visszavonására Dumitru Marinescu prefektus - írta a portál.