Twitteres zaklatásért vett őrizetbe a brit rendőrség egy 21 éves férfit

Vágólapra másolva!
Halálos fenyegetéseket kapott egy nőjogokért harcoló aktivista a Twitteren, ezért a rendőrökhöz fordult, akik rövidesen le is tartóztatták a 21 éves gyanúsítottat. Az ügy azonban több brit ellenzéki politikus szerint arra hívta fel a figyelmet, hogy a Twitter képtelen eredményesen fellépni és megvédeni felhasználót a virtuális zaklatóktól.
Vágólapra másolva!

Caroline Criado-Perez feminista kortest azután találta meg zaklatója, hogy a nő néhány társával eredményesen kampányolt amellett, hogy a Bank of England Jane Austen arcképét tegye a tízfontos bankjegyre Charles Darwiné helyett. A kampányra azért volt szükség, mert miután az ötfontoson Elizabeth Fry-t, a börtönöket humánusabbá tevő kvékert Sir Winston Churchill váltotta, a királynőn kívül nem maradt más nő a bankókon.

Az aktivista azonban nem örülhetett felhőtlenül kampánya sikerének, mert Twitterét zaklató üzenetek lepték el, melyekben egy ismeretlen azzal fenyegette, hogy megerőszakolja és megöli. Criado-Perez végül a rendőrséghez fordult, később őrizetbe is vették zaklatóját.

Az ügy azonban országos felháborodást keltett Nagy-Britanniában. Még egy kampány is elindult annak érdekében, hogy a Twitteren megjelenjen egy új gomb, mellyel azonnal jelenthetik a zaklatást a felhasználók. Tony Wang, a Twitter UK vezetője sietett is lenyugtatni a kedélyeket nyilatkozataival, melyek szerint cége ezentúl nagyon komolyan veszi majd az on-line zaklatás elleni fellépést.

Yvette Cooper árnyék-belügyminiszter azonban a Guardian beszámolója szerint vasárnap azt írta Tony Wangnak, hogy a Twitter e problémára adott válasza egyáltalán nem volt helyénvaló, hiszen a cég dolga lenne, hogy az általa fejlesztett felületen keresztül is eredményesen védje meg felhasználóit. Criado-Perezt ehelyett szimplán a rendőrséghez irányították.

Az árnyék-belügyminiszter mellett más munkáspárti politikusok is megszólaltak az ügyben, támadva a Twitter felelőtlenségét és felkészületlenségét.