Vágólapra másolva!
Egy 17 éves ausztrál döntötte meg a Rubik-kocka kirakásának világrekordját. 7,36 másodperc alatt sikerült kiraknia a kockát. Egy magyar fiú, Endrey Marcell az összes vak kategóriában győzött.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Feliks Zemdegs nyerte meg a 2013. évi Rubik-kocka világbajnokságot: 7,36 másodperc alatt sikerült kiraknia az eszközt. A vakon történő kirakásban a magyar csapat tagja, Endrey Marcell valamennyi kategóriában győzött, az 5-ször 5-ös kocka "vak" kirakásában pedig világcsúcsot ért el.

Az idén Las Vegasban megrendezett világbajnokságon 37 ország több mint 500 versenyzője vett részt 15 kategóriában. A 17 éves Feliks Zemdegs nemcsak a leggyorsabb Rubik-kocka-kirakó volt, ő győzött a 4-szer 4-es kocka és a 3-szor 3-as kocka egy kézzel való kirakásában is. Előbbinél a legjobb eredménye 30,74 másodperc volt, utóbbinál 12,16 másodperc.

A magyar csapat tagja, Endrey Marcell - aki az előző versenyen világcsúcsot állított fel a 3-szor 3-as kocka vakon kirakásában - idén nemcsak ebben a számban lett világbajnok 29,93 másodperccel, hanem valamennyi "vak" kategóriában győzött. A 4-szer 4-esben 2 perc 33,04 másodperccel, az 5-ször 5-ösben 6 perc 6,41 másodperccel diadalmaskodott, továbbá a 3-szor 3-as "multi vak" kategóriát is megnyerte.

1982 óta rendeznek Rubik-kocka-világbajnokságot, először Budapesten gyűltek össze a játék szerelmesei. Akkor még egyetlen kategória volt, idén már 15. Nemcsak a különböző kockák kirakásban mérték össze a hétvégén a tudásukat a versenyzők a Las Vegas-i Riviera Hotelben, hanem más formák - mint a Megaminx, a Pyraminx, továbbá a Rubik-óra - egy kézzel, lábbal és vakon kirakásban, illetve a legkevesebb forgatásból való kirakásban is - olvasható a World Cube Association honlapján.