Elővigyázatossági hitelmegállapodást köt az IMF-fel Románia

2013.07.31. 12:45

Kétéves elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást köt Románia az Európai Bizottsággal és az IMF-fel. Októberben írják alá, de a pénzt nem tervezik felhasználni

Románia kétéves elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal, a szerződést várhatóan októberben írják alá a felek - jelentette be Andrea Schaechter, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője. A négymilliárd euró értékű hitelkeretet fele-fele arányban biztosítja az IMF, valamint a bizottság, de hozzátette, hogy Románia nem kívánja felhasználni a hitel összegét.

Az IMF igazgatótanácsa várhatóan ősszel hagyja jóvá a megállapodást. Az IMF felfelé módosította a román gazdaság várható idei teljesítményét, így a bruttó nemzeti össztermék (GDP) korábban tervezett 1,5 százalékos növekedése helyett 2 százalékos GDP-bővüléssel számolnak 2013-ban. Schaechter szerint 2014-ben is folytatódik a román gazdaság növekedése, akkor 2,25 százalékos bővülést remélnek.

A küldöttségvezető szerint csak ideiglenes jellegű a román kormánynak az a döntése, hogy szeptembertől a kenyér esetében 9 százalékra csökkenti az általános 24 százalékos áfát. Victor Ponta román miniszterelnök korábban elismerte, hogy a nemzetközi hitelezők kételkednek az intézkedés sikerességében, és bejelentette, hogy 9-12 hónap múlva vizsgálják meg a kedvezmény bevezetésének hatásait.

Az IMF bukaresti küldöttségvezetője szerint Románia jelentős haladást ért el a gazdaság stabilizálásában az elmúlt két hitelmegállapodás során.

Az új hitelszerződésért cserében Románia vállalta, hogy gyorsítja a megkezdett szerkezeti reformok végrehajtásának ütemét, és fokozatosan szigorítja a pénzügyi fegyelmet. Az államháztartási hiány GDP-arányosan idén 2,3 százalék lesz, de a következő két évben 1 százalék alá szorítják vissza.