Londonig jutott az ózdi vízelzárás híre

Vágólapra másolva!
A BBC budapesti tudósítója is felfigyelt az ózdi vízelzárásra. Az önkormányzat elzáratott kutakat a pazarlásra hivatkozva, közben cigány családok maradtak víz nélkül.
Vágólapra másolva!

Külföldi újságok is felkapták az ózdi vízelzárásról szóló hírt. A BBC budapesti tudósítója azt jelentette, hogy a 40 fokos hőségben az ózdi önkormányzat 28 utcai kutat záratott el, és 60-ban csökkentette a nyomást. (Először elterjedt a hír, hogy újranyitják a kutakat, de a polgármester cáfolt.)

Az önkormányzat nem kifejezetten a cigány lakosság elleni lépésként tette ezt, hanem azért, mert a helyi lakosság túlságosan pazarolja a vizet, ugyanakkor sok roma család vízellátását szüntették meg ezáltal. "Sok kelet-európai roma szorul rá az utak mentén található kutakra, mert túl szegények ahhoz, hogy megfizessék a vezetékes vizet" - írta a BBC.

A brit hírportál tudósításában az is áll, hogy a város nem kíván 50 ezer eurót (15 millió forintot) kifizetni évente, miközben a vizet autómosásra és medencék feltöltésére használják. A 36 ezres Ózd harmadát kitevő roma lakosság visszautasítja a vádat, és tiltakozik.

A BBC tudósítója arról írt, hogy több száz ember sorakozik az utak mentén, hogy némi vízhez jusson.