Egy pilóta nélküli amerikai repülőgép ölhette meg az al-Kaida négy tagját Jemenben. 

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat négy feltételezett tagja vesztette életét kedden Jemenben, az akciót minden valószínűség szerint egy pilóta nélküli amerikai repülőgép hajtotta végre.

Hivatalos információk szerint a légicsapást a jemeni fővárostól, Szanaától mintegy száz kilométerrel keletre, Márib tartományban hajtották végre. Az AFP hírügynökség egy névtelenséget kérő forrása szerint az amerikai drón egymás után négy rakétát is kilőtt a járműre, amelyben a négy férfi utazott Vádi-Abida városában.

A SABA hivatalos jemeni hírügynökség jelentése szerint a négy jemeni férfi az al-Kaida tagja volt. A halottak közül egyelőre kettőt sikerült azonosítani. Egyikük Száleh at-Taisz al-Vaili, akinek neve rajta volt azon a 25 terroristát tartalmazó listán, amelyet hétfő este hozott nyilvánosságra a jemeni védelmi minisztérium. Ez a 25 ember arra készült, hogy terrortámadást hajtson végre a csütörtökig tartó muszlim böjti hónap, a ramadán utolsó napjaiban, valamint az azt követő háromnapos böjttörő íd al-fitr ünnepen.

A műveletet az Egyesült Államok biztonsági óvintézkedései közepette hajtották végre, az után, hogy sajtóhírek szerint az Egyesült Államok magas rangú al-Kaida-tagok közötti titkos kommunikációt "fülelt le", amelyben a terroristák közel-keleti és észak-afrikai amerikai intézmények elleni támadásról beszéltek.

Washington terrortámadástól tartva elővigyázatosságból bezárta egy időre számos diplomáciai képviseletét, köztük a jemenit. Merénylet veszélye miatt zárva tart Jemenben a brit, a francia és a német nagykövetség is.