Nem tudják lerakni a cigit a szlovénok

Vágólapra másolva!
Két évig csökkent meredeken a dohányzók száma a szlovén dohányzásellenes törvények hatására, de 2008 óta ismét egyre többen gyújtanak rá.
Vágólapra másolva!

Csökkent a dohányzók száma Szlovéniában, amióta hat éve betiltották a nyilvános, zárt helyeken és munkahelyeken való dohányzást. A törvény hatása azonban nem tartott sokáig, két évvel később már ismét növekedni kezdett a dohányzók száma.

A szlovén közegészségügyi intézet (IVZ) kutatása szerint a dohányzóhelyeket szabályozó és a dohánytermékek vásárlására jogosult személyek korhatárát felemelő jogszabály az első két évben hatékonyan működött. 2007-ben 29,3 százalékról 24 százalékra csökkent a dohányzók aránya a 15 és 64 év közti korosztályban. 2008 után azonban a dohányzók száma ismét növekedett, habár a teljes népesség körében arányuk még mindig alacsonyabb, mint korábban.

Talán a csúnyább cigi beválik

Szlovéniában majdnem minden negyedik felnőtt cigarettázik. 2008 óta növekszik a dohányzás a nők és a fiatal lányok körében, míg a dohányzó fiúk és férfiak aránya az össznépességen belül változatlan. Az iskoláskorú fiatalok körében végzett legfrissebb kutatásból kiderül, hogy a 15 évesek egyötöde legalább hetente egyszer rágyújt.

A valamivel több, mint kétmillió lakosú országban a dohányzás miatt évente közel 3600 ember hal meg, közülük mintegy kilencszázan 60 évesnél fiatalabb korban. A szakemberek további intézkedéseket sürgetnek a dohánytermékek fogyasztásának visszaszorítására: magasabb árakat, a különböző márkájú cigaretták ára közötti különbség csökkentését, a dohánytermékek reklámozásának teljes betiltást. A javaslatok között szerepelt még a dohánytermékek csomagolásának kevéssé vonzóvá tétele, valamint nagyszabású dohányzásellenes kampányok elindítása is.