Vágólapra másolva!
Jemenben már olyan vészjósló a hangulat, mintha az al-Kaida bármelyik pillanatban lecsaphatna. A fővárosban evakuálták az amerikai és a brit diplomáciai dolgozókat is, több amerikai nagykövetséget bezártak. Az amerikai hírszerzés forró augusztusra számít, és a biztonsági helyzeten nem javít, hogy az elmúlt időszakban több terrorista vezető is megszökött a börtönből.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida emberei között zajló beszélgetések alapján valamikor a múlt hét végén kellett volna egy terrortámadásnak történnie. Egészen mostanáig azonban csak annak volt hírértéke, hogy az Egyesült Államok 22 képviseletét zárta be a hét végére, elsősorban a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Majd elővigyázatosságból augusztus 10-ig, szombatig meghosszabbította több diplomáciai képviselet zárva tartását.

Kedden viszont újabb fokozatba kapcsolt a biztonsági gépezet: az Egyesült Államok külügyminisztériuma elrendelte a jemeni nagykövetségének kiürítését, és nem sokkal később Nagy-Britannia is így tett. Mivel "rendkívül nagy" a terrortámadás veszélye, az ország azonnali elhagyására szólították fel az amerikai állampolgárokat is. A CNN és a BBC tudósításai alapján a jemeni fővárosban, Szanaában olyan vészjósló a hangulat, mintha bármelyik pillanatban lecsaphatna az al-Kaida.

Konkrét és hihető

Az amerikai hírszerzés feladatlistája meglehetősen hosszúra nyúlt az elmúlt napokban. Washington információi szerint az al-Kaida tagjai egy közelebbről meg nem nevezett támadás előkészítésének az utolsó szakaszában tartanak. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő Jemenben azt mondta, hogy hosszú ideje ez a legkomolyabb fenyegetés, amellyel dolguk van. Nemcsak amerikai, hanem több nyugati célpont is veszélyben van - állítják az amerikai hatóságok. A képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus tagja, Michael McCaul a CBS televíziónak azt mondta: "Ez a legkonkrétabb és leghihetőbb fenyegetés, amelyet szeptember 11. óta láttam".

A jemeni utakon katonák próbálják kiszűrni a veszélyt Forrás: AFP/Mohammed Huwais

A fenyegetés jellege eddig egészen példátlan reakciót váltott ki az amerikai hatóságokból. Christopher Hill, az Egyesült Államok volt iraki nagykövete a CNN-nek meg is jegyezte, előfordult már, hogy bezártak pár nagykövetséget terrorfenyegetettség miatt, de hasonló nagyságrendű óvintézkedésre nem emlékezett a diplomata, aki 1977 óta teljesít külszolgálatot. Washington lényegében az észak-afrikai Mauritániától az ázsiai Bangladesig minden nagykövetségét bezárta a múlt vasárnap.

A CNN úgy tudja, hogy a bezárási hullámot néhány elfogott üzenet váltotta ki, amelyet az al-Kaida magas rangú műveleti vezetői váltottak egymással. További részleteket azonban az információ kényességére hivatkozva nem tett közzé az amerikai hírcsatorna. A New York Times azonban hétfőn megírta, hogy az elkapott beszélgetésben Ajman az-Zavahíri, az al-Kaida főnöke támadás végrehajtására utasítja a terrorhálózat arab-félszigeti szárnyának a vezetőjét, Nasszer al-Vahisit.

Jelenleg Jemen tűnik a legérzékenyebb pontnak. A BBC tudósítója példátlan biztonsági intézkedésekről számolt be a fővárosból, Szanaából, ahol több száz páncélozott katonai jármű vonult fel, hogy biztosítsa az elnöki palotát, a fontosabb épületeket, valamint a nyugati nagykövetségeket. A jemeni hírszerzés úgy tudja, az elmúlt napokban többtucatnyi al-Kaida-vezető érkezett a fővárosba a régióból, hogy előkészítsen egy támadást.

A külképviseletek vonzereje

Az al-Kaida repertoárjában kitüntetett helye van az amerikai nagykövetségek elleni támadásoknak. A külképviseletekre irányuló figyelem azzal magyarázható, véli a CNN nemzetbiztonsági elemzője, Peter Bergen, hogy ezek a vonzó célpontok az amerikai hatalom szimbólumai, ráadásul a címet sem kell sokat keresgélni.

Amerikai nagykövetség Indonéziában. Mindenhol készenlétben vannak Forrás: AFP/Adek Berry

Több, most bezárt nagykövetségen már tudják, milyen célpontnak lenni. Az al-Kaida eddigi legnagyobb csapását például a tanzániai és a kenyai amerikai nagykövetségekre mérte. Az 1998-as összehangolt bombatámadásban több mint kétszáz ember meghalt.

Az al-Kaida terroristái 2003-ban a szaúdi fővárosban, Rijádban támadták meg az amerikai nagykövetséget, és megöltek 36 embert. Másfél évvel később egy másik szaúdi városban, a Dzsiddában lévő konzulátus vált célponttá, ott öten haltak meg. A jemeni amerikai nagykövetség különösen népszerű célpont, itt kétszer is támadtak már 2008-ban. 2011 szeptemberében pedig a kabuli amerikai nagykövetséget rohanták le a tálibokhoz közel álló Hakkani csoport fegyveresei.

A külföldi amerikai érdekeltségek elleni támadás azóta is népszerű az al-Kaida és a hozzá kapcsolódó szervezetek körében. Legutóbb tavaly, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulóján rohanták meg a Bengáziban, Líbiában található amerikai kormányzati épületeket, és az amerikai kormányzat azóta sem tud napirendre térni a történtek felett. A támadásban négy amerikai halt meg, köztük Christopher Stevens nagykövet. Az Obama-kormányzatot a republikánusok azzal vádolták meg, hogy nem tett meg mindent a támadás megakadályozására.

A mostani intézkedések azonban még a republikánus politikusok elismerését is kivívták. Lindsey Graham republikánus szenátor megnyugvással vette tudomásul, hogy Barack Obama tanult a tavalyi bengázi esetből, és időben a nagykövetségek bezárása mellett döntött. "Bengázi totális kudarc volt. A fenyegetés reális volt, a helyzetmegítélés reális volt, és mi mégis mulasztottunk. Tanultunk Bengáziból, a kormányzat helyesen teszi a dolgát" - mondta a szenátor a CNN-nek.

Miért most?

A böjti hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére amúgy is bezárnának a muszlim országokban lévő nagykövetségek a helyi hagyományoknak és gyakorlatnak megfelelően, most azonban nemcsak ünnepi, hanem biztonsági megfontolások miatt sem nyitnak ki szombatig.

Japán rendőr az amerikai nagykövetségnél. A diplomáciai képviseletek kiemelt célpontnak számítanak Forrás: AFP/Rie Ishii

A biztonsági figyelmeztetés alapján forrónak ígérkezik az augusztus, és terrorfenyegetést egyes szakértők szerint a naptár miatt is érdemes komolyan venni. Peter Bergen nemzetbiztonsági elemző a CNN honlapján megjelent cikkében hangsúlyozta, jelentősége van annak, hogy éppen ramadán idején futottak be a hírek a terroristák szervezkedéséről. A ramadán 27. napja, a Hatalom Éjszakája, amely most az elmúlt vasárnapra esett, különösen fontos a muszlimoknak, ekkor emlékeznek meg ugyanis a Korán első kinyilatkoztatásáról. Az al-Kaida szerint viszont ez a nap nagyszerű alkalom a mártíroknak arra, hogy feláldozzák magukat - mutat rá a mostani időszak veszélyeire Peter Bergen.

A terrortámadások terén az augusztus különösen mozgalmas hónapnak számít. A több mint kétszáz halottat követelő 2006-os mumbai és 2003-as jakartai robbantás kiemelkedik az augusztusi terrorcselekmények krónikájában. Ugyancsak augusztusban érte támadás 15 évvel ezelőtt a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetséget.

Néhány fontos mellékszál

Időzítés szempontjából érdekesnek tűnhet, hogy az amerikai éberségi felhíváshoz az Interpol is csatlakozott. A lyoni székhelyű nemzetközi rendőri szervezet az elmúlt időszak börtönszökéseit tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy összehangolt akciókról lehet szó, amelyek mögött feltehetően az al-Kaida szervezése van. Az elmúlt hónapok híreit visszapörgetve valóban feltűnik, hogy átütő sikerrel szabadultak ki "terroristák és más bűnözők" a börtönökből. Július 22-én Irakban ötszáz rabot szöktettek meg Abu Graibból, köztük az al-Kaida több műveleti vezetőjét, akik azóta is szabadlábon vannak. Pár nappal később a kelet-líbiai Bengáziban több mint ezer fogoly szökött meg egy börtönből. Ugyancsak ebben az időszakban Pakisztán északnyugati részén több mint 200 embert szabadítottak ki állig felfegyverzett tálibok egy fél éven át tervezett rajtaütésben. A rabok közül 25-öt magukkal vittek az Afganisztánnal határos területre, Vazirisztánba, amely az al-Kaida és a tálibok fellegvára.

Noha a mostani biztonsági figyelmeztetéseket nem a börtönszökések miatt adták ki, a CNN elemzője szerint ez a pár incidens is "része a háttérzajnak". A szökött rabok ugyanis gyakran megerősítik a terrorista csoportokat, mert sokan közülük edzett terroristának számítanak.

A Bush-kormányzat volt belbiztonsági és terrorellenes tanácsadója, Frances Fragos Townsend szerint a börtönszökések és a ramadán előtt elfogott üzenetváltások arra utaltak, hogy az al-Kaida magasabb fordulatra kapcsolt, és erre lépni kellett valamit. Townsend szerint az amerikai kormányzat a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt épp azért vallott kudarcot, mert a meglévő részletekből, információkból nem tudta összerakni a teljes képet. Márpedig az egyes pontokat össze kell kötni - figyelmeztet Townsend, aztán legfeljebb később kiderül, hogy helyes vagy helytelen volt-e a feltevés.