Hírszerző fényképezte le a csíkszeredai polgármestert

2013.08.07. 11:13

A román hírszerzés elismerte, hogy az ő alkalmazottjuk az a férfi, akit a hétvégén az utcán átadott a rendőröknek a csíkszeredai polgármester.

A román hírszerzés megerősítette, az ő alkalmazottja az a férfi, akiről Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester azt állította, hogy hetek óta megfigyeli őt - írta szerdán a Romania libera című román napilap.

A jobboldali újság Sorin Savat, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivőjét idézi, aki elmondta: az illető valóban az ő alkalmazottjuk, de szabadidejében volt egy közterületen, ahol a saját mobiltelefonját használta fényképezésre, és nem teljesített semmilyen hivatali megbízatást.

A polgármester a saját elmondása szerint szombaton üldözőbe vette az utcán a férfit, miután az többször lefényképezte őt. A hírszerző elesett, a polgármester utolérte, és átadta a közelben járőröző rendőröknek. Az incidens ügyében ügyészségi eljárás indult, ugyanis a román lap szerint a férfi azt állítja, hogy a polgármester megverte, és eltűnt az övtáskája. Ráduly szerint ugyanakkor a férfi elesett és ezért ütötte meg magát "csúnyán".

A SRI szóvivője elmondta, hogy várják a hatósági vizsgálat eredményeit, még mielőtt bármilyen intézkedést foganatosítanának alkalmazottjuk ellen.

A román lap megjegyzi, hogy a SRI először fedi fel azonnal egy alkalmazottját, aki "saját szakállára próbálta megfélemlíteni egy kisebbségi párt vezetőjét".

A lap hozzáteszi, hogy az történtek hatásai túlmutatnak a konkrét eseten, hiszen "a SRI kötelékében vannak még olyan tisztek, akik a kommunista politikai rendőrség reflexeivel rendelkeznek, hogy mindenütt jelen legyenek".